Lippa trójlistna - Aloysia citrodora

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Lippa trójlistna - Aloysia citrodora

Post »

Witam :wit
Od pewnego czasu posiadam werbenę cytrynową i chciałbym o niej wiedzieć coś więcej, niż to że pachnie cytryną i szybko rośnie w odpowiednich warunkach. Czy ktoś już ma Lippę i wie coś na jej temat? jak przechowywać w zimę?, Jak i kiedy dobrze ją rozmnażać?
i co z nawożeniem?
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lippa trójlistna - Aloysia citrodora

Post »

Miałam lippię kilka lat temu przez jakieś trzy lata, potem straciłam ją zimą przez zaniedbanie- teraz mam znowu :D
To po kolei: rośnie w zasadzie bezproblemowo, z tym, że najlepiej w gruncie: wtedy jest naprawdę duża i lepiej znosi brak wody(jak się zapomni podlewać, co mnie się akurat często zdarza). Rozmnaża się łatwo z sadzonek zielnych, moje ukorzeniałam ze dwa tygodnie temu i już zaczęły wypuszczać boczne odrosty. Można też przez podział ale ten sposób jest mniej wydajny, poza tym narusza się roślinę mateczną. W trakcie wegetacji bardzo dobrze reaguje na uszczykiwanie, czyli używać, używać :wink:
U mnie sprawdziło się zimowanie w doniczce w pokoju, gdzie temperatura nie podnosi się powyżej 15 stopni, oczywiście na stosunkowo jasnym parapecie. UWAGA: zdecydowanie lepiej zimują młode sadzonki niż stare rośliny, mnie się najlepiej sprawdziło robienie we wrześniu sadzonek ze szczytów pędów pobranych od roślin rosnących w gruncie i tej metody zamierzam się trzymać i tym razem. Co do nawożenia nie pomogę- w gruncie radzi sobie sama, a zimą się nie nawozi :D
Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj ;:108
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Beato dziękuję za odpowiedź ;:196 nowe sadzonki już w ziemi, tylko czekać aż się ukorzenią ;:108 Jeśli chodzi o zimowanie, to mam gdzie zimować, ponieważ mam w domu osobny malutki pokoik na rośliny, które nie zimują w gruncie temperatura waha się między 10 a 14 st.
Czy może wiesz jeszcze co z zimowaniem werbeny w gruncie? Czy to prawda, czy tylko chwyt marketingowy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostawiłam kiedyś jedną w gruncie i padła, na moje oko bez szans :( Dave`s Garden podaje, że najniższa możliwa strefa to 8a.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”