Słaba trawa wokół iglaków
Słaba trawa wokół iglaków
Witam
Czym zasilać/nawozić trawnik wokół iglakó? Trawa wokół iglaków rośnie bardzo słabo, jest rzadka.
Czym zasilać/nawozić trawnik wokół iglakó? Trawa wokół iglaków rośnie bardzo słabo, jest rzadka.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Słaba trawa wokół iglaków
Nawozem uniwersalnym (pełnoskładnikowym) np: Unifosca II lub dowolnym nawozem do trawników/iglaków.
Słaba rzadka - pytanie. Jeżeli trawnik jest pod koroną zacieniony to trawa zawsze będzie bez dostępu światła słaba, zamierająca.
Słaba rzadka - pytanie. Jeżeli trawnik jest pod koroną zacieniony to trawa zawsze będzie bez dostępu światła słaba, zamierająca.
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zasilanie nawozem to raz, dwa to dostatek światła no i oczywiście wilgoci. Jak przystało na iglaki one bardzo absorbują wodę z otoczenia, w tym z powierzchni gleby. Osobiście nie bawiłbym się w trawnik pod iglakami, najlepiej położyć włókninę wokół pnia iglaka i obsypać ozdobnymi kamykami.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po co włóknina jak nawet chwasty pod nimi nie chcą rosnąć...
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja daję włókninę ponieważ chwasty u mnie się pojawiały i wyglądało to brzydko, włóknina to śmieszny koszt więc warto
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Włóknina to dobry czynnik przegrzewania systemu korzeniowego co owocuje powstawaniem chorób grzybowych. Lepsza jest naturalna warstwa z kory lub iglaków płożących.
Ale jest ona szybkim sposobem by zapobiec tym chwastom na krótką metę. W dłuższej perspektywie będzie problem.
Ale jest ona szybkim sposobem by zapobiec tym chwastom na krótką metę. W dłuższej perspektywie będzie problem.
Moim zdaniem kamyki wokół starszych iglaków nie są najlepszym pomysłem.Każdy starszy iglak sypie się od środka.