Regeneracja trawnika

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Kanilox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Regeneracja trawnika

Post »

Witam, chciałbym poradzić się tutaj jak uratować trawnik z mojego placu.
Trawnikiem zawsze zajmował się mój dziadek co raczej ograniczało się co cotygodniowego koszenia i corocznego walcowania.
Od kilku lat mój dziadek nie ma siły się już tym zajmować i obecnie ja kosze ten trawnik, ale z roku na na rok wydaje mi się on coraz gorszy, coraz więcej chwastów, w niektórych miejscach trawa jest bardzo rzadka, w niektórych bardzo gęsta. Jest też w wielu miejscach bardzo żółta, szczególnie w ciepłe dni.
Nie wiem za bardzo co robić, wszystkie informacje jakie znalazłem w internecie ściśle odnoszą się do pory roku a teraz już jest wczesne lato i na wszystko co przeczytałem jest już za późno.
Nie chce próbować teraz wszystkiego nadorbić bo nie wiem jak to się skończy dlatego zwracam się o pomoc do was.

Trawnik nie był w żaden sposób pielęgnowany oprócz koszenia na najniższej wysokości co tydzień.
Trawnik jest średniej wielkości około 400-500m2.
Większa części trawnika ma kilkanaście lat, niektóre części kilka lat, niektóre 2-3 lata i są też miejsca gdzie jest posiana dopiero w tym roku.

Daje jeszcze zdjęcia jak to mniej więcej wygląda

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio trochę pada to się znowu dosyć zielony zrobił.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Regeneracja trawnika

Post »

Ja zacząłbym od opryskania trawnika środkiem chemicznym np: Biofix lub Starane (oba pierwsze jak jest koniczyna bo widzę, że jest) albo Chwastox.
Następnie bo podejrzewam, że gleba w częściach ogrodu gdzie są te kępy samodzielne jest zbita, a ta trawa to pewnie kostrzewa lub inna forma kępowa.
Napowietrzenie (podziurawienie w tym miejscu gleby).
Rozsianie nawozu na całą działkę - może być Salmag lub jakiś NPK - słaba uniwersalna Unifoska II albo I albo Polifoska któraś z dostępnych.

Tam gdzie nie ma opcji podziurawienia gleby można po prostu rzucić nowe nasiona traw jako dosiewka i zasypać delikatnie glebą, udeptać i czekać na wschody - oczywiście podlewając.

Jest też chyba mech, więc najlepiej dać nawóz na mech firmy na literkę A bo ma najwięcej Fe i jest najskuteczniejszy. W czysty składnik się nie będziesz bawiła bo się nie opłaca na taką ilość trawnika. Ten nawóz daj w miejsca gdzie jest mech bo jakbyś miał na wszystko rozsiać to troszkę będzie to kosztować pewnie ale to ceny sprawdzisz w sklepie. Bo podejrzewam, że na całą działkę to 10kg potrzeba za min. 55-65zł, a ww. nawozy to 50kg za 60-70zł masz na 3-4 razy. Można też mech wygrabić.
zxcxz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Regeneracja trawnika

Post »

Ja od kwietnia "walczę" z podobnym jak Twój trawnikiem, na nowo zakupionej działce.Rady gemciu83 moim zdaniem jak najbardziej trafione. Z grubsza tak właśnie postępowałem i efekty są b.dobre.
Myślę, że podstawa to wertykulacja i aeracja. I tu moja sugestia: z braku dostępu do aeratora mechanicznego użyłem takiego wynalazku w płynie z dozownikiem ,przystosowanym do podłączenia do węża ogrodowego i podlania trawy(wydajność około 300m2 koszt nieco ponad 20zł).Zbyt wiele się po tym specyfiku nie spodziewałem, jednak efekt zabiegu bardzo mile mnie zaskoczył. W razie braku sprzętu do aeracji polecam do rozwagi (efekt jest), choć zdaję sobie sprawę, że to zapewne tylko namiastka porządnego "dziurkowania" :)
Pozdrawiam.
"Kto rozprawia, powołując się na autorytet, nie posługuje się rozumem, lecz raczej pamięcią".-LdV
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”