Potrzebna pomoc w sprawie trzmieliny

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Potrzebna pomoc w sprawie trzmieliny

Post »

Dzięki naszemu forum jedną z roślin w moim ogrodzie zidentyfikowałam jako trzmielinę ;:63 Ale nie znalazłam niczego, co by mnie usatysfakcjonowało (na google też). Chodzi mi o rozmiary kwitnienie i inne podstawowe informacje. A może ja szukać nie umiem ;:223 Moja roślinka ma drobne zielone liście w żółte plamy i jeszcze jest malutka.
Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
wmka
50p
50p
Od: 13 maja 2007, o 11:19

Post »

To znowu ja , Kasiu ! :) Myślę, że w tym temacie też mogę Ci nieco pomóc. Otóż trzmielina najlepiej rośnie w półcieniu , nie lubi zbyt obfitego podlewania, ale nie można też jej przesuszyć, bo zaczyna (w obu przypadkach) gubić liście. Żeby pięknie się rozkrzewiła, to trzeba jej przycinać końcówki wszystkich gałązek i odrostów.. Możesz ją formować na różne sposoby, ale najładniej chyba wygląda w kształcie "kuli". Czasem kwitnie, ale kwiatki ma niepozorne i mało dekoracyjne. Nawożenie wystarczy wykonać tylko raz na początku wiosny np.Florovitem w płynie, ale oszczędnie żeby nie "przedobrzyć".
To tyle co mi przyszło akurat do głowy na temat trzmieliny. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytanie, to napisz. :)

Pozdrawiam
Wiesia
Działka -- moje refugium...
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Kasama,

Przede wszystkim trzmielina lubi cięcie, ładnie też wtedy wygląda; rozmiary jak sobie ukształtujesz :D ozdobna jest przede wszystkim z liści; kwiaty ma niepozorne, białe;
może być wykorzystana również jako roślina okrywowa;

Możesz umieścić zdjęcie Twojej roślinki?
O trzmielinach jest sporo w internecie, na naszym forum tez jest kilka wątków; wpisałaś w wyszukiwarce na górze strony?

Pozdrawiam

-------------
Angelika
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Wiesiu miła widzę, że na Ciebie mogę już liczyć ;:79 Dzięki wielkie. A jak jeszcze Ci się coś przypomni to dopisz.
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Hej Akilegno! Przykro mi, ale nie wstawię fotki mojej trzmieliny, bo jej nie mam. Wstyd się przyznać, ponieważ nie mam zdjęć mojej działki. :oops: Może dlatego, że jest tam bałagan i jeszcze nie ma się czym pochwalić. Kiedy już ją uporządkuję (pewnie na wiosnę), to dam kilka zdjęć mojej działeczki w dziale "Mój piękny ogród"
Pozdrawiam
:D
Kasia
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To wszystko zależy jaka to jest trzmielina, jest wiele gatunków i odmian bardzo różniących się zarówno wielkością jak i wymaganiami. Sama mam 5 różnych trzmielin o różnym pokroju i wymaganiach.
Najpierw dobrze zidentyfikuj gatunek (np. wpisując w google grafika słowo "Euonymus").
Życzę powodzenia :) .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Moja żółto-zielona trzmielina rośnie obok cyprysa. Przez kilka lat dość mocno ją przycinałam, bo miała długie wiotkie pędy.Teraz część pędów pnie się wśród gałęzi cyprysa tworząc ciekawą, nie tylko kolorystycznie kompozycję.Baśka
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Dziękuję Katka, bardzo mi pomogłaś! Ale teraz to już mam taki mętlik w głowie.... ;:14 Wychodzi na to, że to "Emerald'n Gold", a może japońska :?: Muszę się jeszcze dobrze swojej przyjrzeć, bo jest jeszcze malutka. Działkę kupiłam i już była, więc nie wiem co mam ;:112

Tobie Basiu też dzięki za odpowiedź. :)
Katka
200p
200p

Post »

Nie przejmuj się, nie zawsze wiemy jakie rośliny posiadamy :lol: . Od tego są takie miejsca jak to, aby je rozpoznawać :wink: . Jakbyś miała zdjęcie było by łatwiej, ale myślę, że sama też dasz sobie radę z identyfikacją :) .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

W sobotę w programie "Rok w ogrodzie" mówili, że trzmielinę można puścić jako pnacze. Trzeba tylko dobrze ją poprowadzić na początku.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Wczoraj przyjrzałam się moim roślinkom ;:207 ( okazuje się, że mam 2 trzmieliny) i myślę, że zidentyfikowałam je przez google jako: Emerald'n Gold (chyba pnąca) oraz Fortunea - Sunspot. :D Mam nadzieję, że to to...

Pozdrawiam
Kasia
Katka
200p
200p

Post »

Emerald'n Gold – w zależności jak ją będziesz prowadzić może być pnąca, lub zwisająca a jak będziesz mocno przycinać to będzie z niej krzaczek o dowolnym kształcie (zależy tylko od Twojej inwencji). Woli półcień, ale daje radę wszędzie.

Sunspot – najlepiej nadaje się na formowane krzaczki, pędy ma sztywniejsze, lubi częste i mocne cięcie. Woli raczej słoneczne stanowisko, ale półcień też będzie dobry.
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Serdeczne dzięki za pomoc Katka! ;:79 Teraz już wszystko wiem.
Dziękuję wszystkim, którzy udzielili mi wskazówek i rad.
Uściski ;:168
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”