Dziwne jajeczka

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mizzy1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2014, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dziwne jajeczka

Post »

Póki co drzewko(a) rozwija sie ładnie, ale przy okazji walki z pasożytami na gruszach obejrzeliśmy dokładnie wszystkie czeresienki- na wszystkich jest mnóstwo mrówek (chodza po listkach jakby cos z nich wyjadały- ale gołym okiem tego nie widac) a na jednej pod listkami znaleźliśmy takie oto obrzydlistwo:

Zdjecia w sieci

co to może być??

i jeszcze jedno pytanie- czy przy okazji walki z mączniakiem i szpecielem na gruszach pryskać też inne drzewka, teoretycznie nie zainfekowane (jabłonie, czereśnie, wiśnie i krzaczki agrestu i porzeczki) znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie??
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dziwne jajeczka i pełno mrówek na młodej czeresni

Post »

Narożnica zbrojówka. Natomiast jeżeli chodzi o opryski czegokolwiek to ja bym poczekał aż zbiorę owoce. Ale to już twoja sprawa...
mizzy1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2014, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziwne jajeczka i pełno mrówek na młodej czeresni

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Czereśni akurat nie pryskaliśmy. Jedynie listki z jajeczkami zostały oberwane i spalone. Chociaż i tak drzewka otrzymają solidną dawkę oprysków przy okazji ratowania innych drzew (w innych postach wrzuciłam zdjęcia min zainfekowanych grusz) - naokoło 300m2 rosną 3 grusze, jabłoń, 3 czereśnie (młode), wiśnia i leszczyny wiec przy takim skupisku drzew (krzaczków nie liczę) nawet lekki wiatr znosi oprysk. Najchętniej w ogóle bym nie używała żadnych środków chemicznych ale przy stanie starszych drzew, które chciałabym uratować nie ma zbytnio wyjścia. Jestem nawet w stanie zrezygnować z owoców w tym roku jeśli byłaby taka potrzeba, byle tylko uratować co się da.
pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Czyje te jajeczka ?

Post »

A to? Co to jest? Na liściu pietruszki ze sklepu, czyje te jajeczka:

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2020, o 10:56

Jakiego owada są te jajeczka na mojej poziomce?

Post »

Witam serdecznie.
Moja fuksje na balkonie zaatakowały zielone mszyce. Obok fuksji stoi poziomka, na której znalazłam małe jajeczka(na zdjęciu). Jajeczka znajdują się na zewnętrznej powietrzni liścia nie pod spodem. Czy ktoś może wie do jakiego owada należą te jajeczka? Bo mszyca z tego co wiem to teraz jak nie składa? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Jakiego owada są te jajeczka na mojej poziomce?

Post »

Bardzo podobne jajeczka Jagusia w którymś z wątków napisała, że to jajka biedronki.
Pozdrawiam! Gienia.
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytałam bo nie chciałam pochopnie niszczyć jajeczek w nadzieji, że to pożyteczny owad, który będzie zjadał mszyce obok na fuksji. Skoro to jajeczka biedronki to bardzo się cieszę. Pozdrawiam ;:130
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie zniszczyłam tych jajeczek i coś się z nich właśnie wykluwa. Mam nadzieję, że to larwy biedronki :) :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, mogłabyś popilnować , to by było wiadomo co to się wykluje? Chyba, że się wykluje i szybko zwieje :D
Pozdrawiam! Gienia.
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Czy to jajeczka motyla?

Post »

Witam serdecznie. Czy ktoś mógłby mi pomóc się dowiedzieć czy to są jaja motyla albo ćmy? Czy się mylę? Złożone na drewnianym kiju przy storczyku. Dzisiaj je znalazłam.
Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podepnę się, Alicja, tez mam fotkę jajeczek na liściu pietruszki i nikt nie rozpoznał. I jak ładnie uformowane, pietruszka oczywiście ze sklepu.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Dziwne jajeczka

Post »

Rzeczywiście pięknie uformowane te jajeczka. Zaraz poszukam coś na temat jajeczek że zdjęcia, które Pani dodała może coś znajdę. Ja założyłam nowy wątek bo znalazłam też jajeczka na drewnianym kiju przy storczyku i nie wiem czy nie są to przypadkiem jaja motyla lub ćmy? Pozdrawiam
Alicja177
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Dziwne jajeczka

Post »

Coś się wykluwa, ale co to nie wiem na razie jest to takie małe, że nic nie widzę oprócz tego, że czarne i się rusza :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”