Paproć na miejsce suche, czy mam szansę ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
wera95
50p
50p
Od: 8 maja 2007, o 22:23

Paproć na miejsce suche, czy mam szansę ?

Post »

Witam,
Czy ktoś mógłby polecić paproć na miejsce zacienione ale jednak zdecydowanie suche? Wszystkie opisy gatunków i odmian, na które trafiłem mówią o raczej wysokim zapotrzebowaniu na wodę.
Mogę wymienić glebę, ale nie zapewnię wilgotności zwłaszcza w środku gorącego upalnego lata.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Paproć na miejsce suche, czy mam szansę ?

Post »

Ja mam narecznice, rosną na piachu, na spadu terenu, pod dębem. Pierwszą dostałam od sąsiada , u którego rosną na pisku między sosnami, Więc chyba znoszą susze. Ja podlewam tylko po posadzeniu, potem sobie doskonale radzą. Uwielbiam ich pióropusze!
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Spróbuj tam posadzić Matteuccia struthiopteris, u mnie rośnie w suchym miejscu ale kiedy myśle o nim, podlewam ;:131

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Tak, jak radzi Renni, posadź Pióropusznik strusi. Szybko się rozrasta, jest ekspansywny.
wera95
50p
50p
Od: 8 maja 2007, o 22:23

Post »

Posadziłem 2 porpuszniki i jedną narecznicę ( bo tak rozłozyły się głosy), zobaczymy co będzie :) dziękuję za rady :)
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Post »

Rennni pisze:Spróbuj tam posadzić Matteuccia struthiopteris, u mnie rośnie w suchym miejscu ale kiedy myśle o nim, podlewam ;:131

Obrazek
A czy mogę wiedzieć, jakie to są hosty /w tym suchym miejscu/???
Pozdrawiam
Ania
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pióropusznik strusi posadzony na mojej działce w półcieniu, w suchym miejscu, na niezłej glebie, po paru tygodniach bez deszczu latem (jeśli nie jest podlewany) zasycha i nie wygląda dekoracyjnie. To jest duża paproć, podczas wilgotnej wiosny w ubiegłym roku jej liście osiągnęły ponad metr długości, więc raczej potrzebuje wody. Owszem, pozostaje w glebie, na wiosnę odbija i rozrasta się ekspansywnie, ale podczas suchego lata historia się powtarza. Lepiej wytrzymuje w suchych miejscach narecznica, a najlepiej w takich miejscach, w cieniu daje sobie rade bluszcz.
Pozdrawiam
Basia B.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”