Problem z jukką - przelana

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
szenefe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2014, o 08:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z jukką - przelana

Post »

Witam,
Jestem niedoświadczonym hodowcą roślin. Przez ostatnie parę lat trzymałem jukkę w jednej ziemi, podlewałem raz na tydzień i było ok, prócz tego, że jukka się zatrzymała w rozwoju.
Ostatnio postanowiłem ją przesadzić do większej donicy oraz zmienić ziemię. Po tej przemianie niestety po 2 dniach od przesadzenia mocno podlałem roślinę. Zauważyłem, że liście zaczynają się zwijać, więc pomyślałem, że dalej jej brakuje wody... No i podlałem kolejny raz...
Jukka została przelana i niestety jakby obumarła. Większość liści się zwinęło, a łodyga się przegięła na bok, a już praktycznie jest wygięta do dołu...
Co mam robić? Obecnie od tygodnia jej nie podlewam, ale ziemia jest nadal wilgotna. Jeszcze jedna uwaga - przy przesadzaniu mocno oberwałem system korzenny. Niestety nie za wiele korzeni jej zostało po przesadzeniu...
Czy da się ją jeszcze uratować?
Dzięki i pozdrawiam,

http://imgur.com/a/uytkG
Awatar użytkownika
Monique 77
50p
50p
Od: 27 sty 2009, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z jukką - przelana

Post »

Teraz już tylko czas pokaże , jeżeli stała za długo w wodzie może z niej już nic nie być , jeżeli doniczkę masz na podstawce nie pozwól nigdy żeby woda stała na podstawce Yuka nienawidzi stać w wodzie , jeżeli korzenie były świerzo oberwane i miała bardzo mokro to niedobrze, możesz ją przesadzić w nową ziemie i nie podlewać przez jakiś czas , ale znowu żeby jej nie przesuszyć , a przynajmniej wymienić jej troche ziemi ze spodu doniczki . Widziałam kiedyś taki przypadek cała Yuka zwiedła w środku pień zrobił się pusty ale nikt jej nie wyrzucił i raz na jakiś czas podlewał i odbiła od samego dołu i teraz jest ładną Yuką . Także teraz tylko cierpliwości .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”