Budowa domku narzędziowego

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Jezyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2014, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Budowa domku narzędziowego

Post »

Planuję zbudować we własnym zakresie domek narzędziowy. Potrzebuję kilku porad i informacji. Przedstawię swój plan wraz z projektem. Liczę na sugestie i uwagi.

Gabaryty domku: ok. 2,5 x 2 m

Domek postawiony będzie na bloczkach betonowych 38x24x12 cm. W pierwszej wersji myślałem o ułożeniu bloczków na całej długości podstawy. Ostatecznie planuję wykorzystać 10 bloczków - 4 w narożnikach, dodatkowe 2 (po 1 na bok) na środku, 4 - (po 2 na dłuższe krawędzie). Jako izolację planuję położyć papę lub taśmę bitumiczną.

Stelaż wykonany będzie z kantówek 6x6 lub 7x7 - rozstawionych w pionie w odległości ok. 55 cm od siebie. Konstrukcja dachu z kantówek 10x5.

Konstrukcja obita będzie deskami lub boazerią. Jeszcze nie zdecydowałem. Dach obity deskami i położona papa lub gont bitumiczny.

Mam kilka pytań dot. budowy.

1. Jak przymocować kantówki do bloczków? Proszę o dokładne wytłumaczenie lub pokazanie na zdjęciach.
2. Złożyłem zapytanie do tartaku o kantówki - wycenili mi mokre strugane i suszone. Różnica w cenie dość znacząca. Czy mokre strugane będą się nadawać? Nie będą pękać?
3. Jakie będzie najlepsze rozwiązanie na podłogę? Myślałem o płycie OSB.
4. Czym najlepiej zaimpregnować kantówki i deski?

Proszę o sugestie i odpowiedzi na pytania.

Poniżej link do projektu.

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=169r ... z0xnaIue-c
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budowa domku narzędziowego

Post »

Proszę używać naszej wyszukiwarki, mamy już takie tematy http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”