JAk rozcięczyc Miedzian do oprysków śliw węgierek ?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

JAk rozcięczyc Miedzian do oprysków śliw węgierek ?

Post »

Dzień dobry,

mam mały dylemat, posiadam starą wysoką śliwę węgierke , młodszą wegierkę i śliwę ulenę.

Posiadam Miedzian Extra 350 SC firmy Agrecol i na ulotce nie jest napisane jak go stosowac do śliw.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: JAk rozcięczyc Miedzian do oprysków śliw węgierek ?

Post »

Ja bym rozcieńczyła tak jak do wiśni i czereśni w okresie nabrzmiewania pąków czyli 3ml na 0,5 litra wody. U nas czereśnie i wiśnie mają już "grube" pąki i pewnie za tydzień, no może za 10 dni zakwitną a śliwki dopiero się obudziły. Nie masz w profilu zaznaczone skąd jesteś, więc nie wiem jak u Ciebie z wegetacją. Jeśli już mają duże pąki zmniejsz stężenie.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

W moim przypadku jest tak że mam jescze kilka innych drzewek. Wiśnie ,czereśnie, śliwy, jabłonie i grusze.

Na ulotce ( w pudełku) jest napisane że na wiśnie/czereśnie radzą stosować 15ml na 7.5 L wody. Co o tym sądzisz? mógłbym taką mieszanka wszystkie te odmiany opryskać ? Pąki nie są u mnie jakoś strasznie rozwinięte ale za 10 dni kto wie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opryskuj, nic się nie stanie. Cieniutkie to stężenie (3ml na 1,5 litra wody). Pamiętaj jednak, że w okresie bezlistnym trzeba opryskać bardzo dokładnie nie tylko gałązki, konarki ale i pieniek, tak by kapało. Prawie wykąpać drzewka.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Re: Jak rozcięczyc Miedzian do oprysków śliw węgierek ?

Post »

Dziękuję bardzo gieniu.

powiedz mi jeszcze jak zrobić z 2 letnimi drzewkami. W sumie są świerze i boje sie je opryskiwać. To 2 czereśnie, grusze i jabłonie.

Nie wiem , pryskać nie pryskać może lepiej poczekać aż podrosną ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie opryskać. Ten pierwszy wiosenny oprysk miedzianem jest bardzo ważny i działa zapobiegawczo p-ko chorobom bakteryjnym, wirusowym no i grzybowym. Jeśli Twoje drzewka nie rosną na ogródkach działkowych i w pobliżu nie ma żadnych sadów, to być może ten jeden oprysk może wystarczyć na cały sezon wegetacyjny, i oby tak było. Ja już robiłam opryski miedzianem, na wszystkich drzewkach, nawet orzechy, dokładnie, aż z nich kapało.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Fzieki, obawiałem sie że może opryski dla tych 2 letnich drzewek będa za mocne.

Jeszcze nic nie opryskalem bo co dzień wieje. Prędzej samego siebie by opryskał niż drzewka przy takim wietrze ;)

Winorośl Agat doński i porzeczki teź można opryskać prawda?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie drzewka i krzewy, ozdobne u siebie też opryskuję.
Powodzenia!
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

Małe pytanie co do późniejszych oprysków, czy można pryskać kiedy na drzewie są małe dopiero co zawiązane owoce ??

Teraz prawie wszystko u mnie kwitnie już za wyjątkiem jabłek na razie.

Myślałem żeby tak za miesiąc jeszcze raz opryskać. Zastanawiam sie tylko nad tym jak zareagują malutkie owoce na to :-)

Jak uważasz ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeciwko czemu chcesz teraz pryskać? Chorobom? Szkodnikom? Może nie ma takiej potrzeby.
Miałes parcha albo rdzę gruszy?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Przeciwko czemu chcesz teraz pryskać? Chorobom? Szkodnikom? Może nie ma takiej potrzeby.
Miałes parcha albo rdzę gruszy?
Tylko zapobiegawczo.

Jest w ogóle taka potrzeba zrobic taki oprysk zapobiegawczy za miesiąc czy teraz tylko czekać aż coś złego sie pokaże i wtedy opryskiwać ?

Tak przy okazji wszystko co mam na krzaku/drzewie będe sam jadł :-) więc jak nie potrzeba opryskiwać miedzianem jesze raz, to nie będę płakać.

Już wiem że od mszycy w Czerwcu będę musiał pryskać bo wtedy zaczyna zwykle atakować. Zwykle używałem Karate, jest coś lepszego Twoim zdaniem ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy i najważniejszy oprysk zapobiegawczy już zrobiłes, no i dosć. jeśli miałes jakies choroby w ub. roku, no to jeszcze bym zrozumiała, a tak to po co ładować chemię bez potrzeby. Nie znam zakresu działania karate, czy działa tylko kontaktowo czy inaczej. Na mszyce na drzewkach owocowych (ale tylko na drzewka- nie wolno na warzywa) stosuję mospilan lub calypso, przeważnie opryskuję w okresie kiedy atakuje nasionnica trzesniówka (II-ga połowa maja, kiedy kwitnie akacja) , bo o nią mi głównie chodzi a przy okazji tłukę mszyce. Te dwa srodki działają systemicznie i przez około 2- 3 tygodni, i jest długi okres karencji. Trzeba bardzo uważać, więc raczej Cię nie namawiam.
Do swoich potrzeb, tzn do ochrony drzewek p-ko chorobom grzybowym zupełne mi wystarczają 3 preparaty; Topsin, Score i miedzian. A na szkodniki to już wczesniej napisałam- Calypso lub Mospilan.
Przed wyjazdem z kraju też zrobiłam oprysk miedzianem i myslę, że to wystarczy. W razie rdzy na gruszy lub parcha Score sobie swietnie radzi i moja siostra też sobie z tym poradzi.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

W razie rdzy na gruszy lub parcha Score sobie świetnie radzi
a co z miedzianem ? rozumie że spore jest także fungicydem
Pierwszy i najważniejszy oprysk zapobiegawczy już zrobiłes, no i dosć. jeśli miałes jakies choroby w ub. roku, no to jeszcze bym zrozumiała, a tak to po co ładować chemię bez potrzeby.
W sumie to w tym roku po raz pierwszy w ogóle od grzyba pryskałem :) Widzę ze na starszej śliwie, na korze jest siwy nalot wygląda jak pleśń. Pomyślałem ze może by za miesiąc prysnąć ale skoro odradzasz.
Na mszyce na drzewkach owocowych (ale tylko na drzewka- nie wolno na warzywa) stosuję mospilan lub calypso, przeważnie opryskuję w okresie kiedy atakuje nasionnica trzesniówka (II-ga połowa maja, kiedy kwitnie akacja) , bo o nią mi głównie chodzi a przy okazji tłukę mszyce. Te dwa srodki działają systemicznie i przez około 2- 3 tygodni, i jest długi okres karencji. Trzeba bardzo uważać, więc raczej Cię nie namawiam.
Piszesz ze nie wolno na warzywa, a co jeślibym prysnął w II -giej połowie Maja a pod drzewkiem wschodziłyby małe kartofle (dzisiaj posadziłem) ?? Mam tam 2 drzewka. Jest napisane ze okres karencji to 2-3 tyg, czy po tym okresie można już bezpiecznie spożywać kartofle czy to dalej ryzykowne ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z miedzianem na drzewka daj sobie juz spokoj, trzeba go jeszcze zapobiegawczo uzyc tylko do pierwszego oprysku pomidorow i ogorkow. I to dopoki nie zakwitna bo moze zniszczyc kwiaty.
Score, jest preparatem interwencyjnym, wyniszczajacym np parcha i stosuje go wylacznie gdy wystapi choroba. Sliwie na pewno nic nie jest, taki nalot jest czesto spotykany.
Wspomniany przeze mnie mospilan i calypso dzialaja przez okres 2-3 tyg krazac w sokach drzewka, nie pamietam jak dlugi jest okres karencji. Tutaj, w USA nie mam swoich notatek, sprawdzisz to sobie na etykiecie rejestracyjnej na stronie Ministerstwa Rolnictwa albo w sklepie ogrodniczym Ci odpowiedza.
Mozna polaczyc Score i np calypso i za jednym dreptaniem wkolo drzewek zrobic oprysk - dopiero w maju! Dobrze radze- nie przesadzaj, to wszystko bedziesz jadl!
Nie musza byc owoce piekne - takie to sa w sklepie.
Sorry, pisze z laptopa, nie mam polskich znakow.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zikkk pisze:Winorośl Agat doński i porzeczki teź można opryskać prawda?
A po co??? Jedni by nawet mszycę smarowali maścią, byle pestycydów nie używać, inni wszystko na niebiesko. A jakież to masz choroby na porzeczce i winorośli?
gienia1230 pisze:działa zapobiegawczo p-ko chorobom (...)wirusowym .
Możesz rozwinąć... -jak?
gienia1230 pisze:Wszystkie drzewka i krzewy, ozdobne u siebie też opryskuję.
To jeszcze malutkie jabłuszka opryskaj- i pochwal się nimi jesienią. ;:219
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”