mam mały dylemat, posiadam starą wysoką śliwę węgierke , młodszą wegierkę i śliwę ulenę.
Posiadam Miedzian Extra 350 SC firmy Agrecol i na ulotce nie jest napisane jak go stosowac do śliw.
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Tylko zapobiegawczo.gienia1230 pisze:Przeciwko czemu chcesz teraz pryskać? Chorobom? Szkodnikom? Może nie ma takiej potrzeby.
Miałes parcha albo rdzę gruszy?
a co z miedzianem ? rozumie że spore jest także fungicydemW razie rdzy na gruszy lub parcha Score sobie świetnie radzi
W sumie to w tym roku po raz pierwszy w ogóle od grzyba pryskałemPierwszy i najważniejszy oprysk zapobiegawczy już zrobiłes, no i dosć. jeśli miałes jakies choroby w ub. roku, no to jeszcze bym zrozumiała, a tak to po co ładować chemię bez potrzeby.
Piszesz ze nie wolno na warzywa, a co jeślibym prysnął w II -giej połowie Maja a pod drzewkiem wschodziłyby małe kartofle (dzisiaj posadziłem) ?? Mam tam 2 drzewka. Jest napisane ze okres karencji to 2-3 tyg, czy po tym okresie można już bezpiecznie spożywać kartofle czy to dalej ryzykowne ?Na mszyce na drzewkach owocowych (ale tylko na drzewka- nie wolno na warzywa) stosuję mospilan lub calypso, przeważnie opryskuję w okresie kiedy atakuje nasionnica trzesniówka (II-ga połowa maja, kiedy kwitnie akacja) , bo o nią mi głównie chodzi a przy okazji tłukę mszyce. Te dwa srodki działają systemicznie i przez około 2- 3 tygodni, i jest długi okres karencji. Trzeba bardzo uważać, więc raczej Cię nie namawiam.
A po co??? Jedni by nawet mszycę smarowali maścią, byle pestycydów nie używać, inni wszystko na niebiesko. A jakież to masz choroby na porzeczce i winorośli?zikkk pisze:Winorośl Agat doński i porzeczki teź można opryskać prawda?
Możesz rozwinąć... -jak?gienia1230 pisze:działa zapobiegawczo p-ko chorobom (...)wirusowym .
To jeszcze malutkie jabłuszka opryskaj- i pochwal się nimi jesienią.gienia1230 pisze:Wszystkie drzewka i krzewy, ozdobne u siebie też opryskuję.