Szkoda tylko, że pogoda dzisiaj nie sprzyja, jest szaro i ciemnawo, więc nie ma warunków, żeby zrobić jakieś zachęcające zdjęcia. Mimo to zamierzam rozpocząć ten wątek, więc wstawiam na początek kilka zdjęć z ubiegłych lat.
Mój ogród to ogródek przydomowy na obrzeżu Opola, w dzielnicy, gdzie liczne ogrodzenia i zabudowania chronią nas przed inwazją kretów. Gleba jest w nim sucha i piaszczysta, ale po mniej więcej dziesięciu latach stałej produkcji kompostu, ściółkowania korą, wspomagania roślin kupnymi podłożami jakoś da się uprawiać podstawowe rośliny ozdobne. W zeszłym roku posadziłam kilkanaście krzewów różanych, które sprawiły nam mnóstwo radości. Nie mogę się doczekać ich tegorocznego kwitnienia.
Mam ponadto w ogrodzie kilkanaście krzewów ozdobnych: lilaki, krzewuszki, mahonię, ostrokrzew, jaśminowce, forsycje, berberys, irgę, różanecznik, pigwowiec. Uwielbiam rośliny cebulowe, więc mam sporo tulipanów, narcyzów, hiacyntów, lilii, szafirków. Nieco przesadzam z miłością do białych kwiatów, co czasem widać doskonale w czasie kwitnienia, zwłaszcza lilii. Jest też kilka krzewów piwonii, w tym jedna drzewiasta, która jest u mnie już dwa lata, ale jeszcze nie kwitła. Może w tym roku nas zaszczyci? Mam kilka kęp floksów, w tym roku kupiłam także mój ulubiony - biały.
Moją ostatnią wielką miłością sa hortensje. Nie miałam ani jednej jeszcze dwa lata temu (poza pnącą, która rośnie przy wejściowych schodach od wielu lat), po czym trafiłam na forum i... wsiąkłam. Dzisiaj mam nastepnych pięć odmian hortensji, a jeśli tylko zdołam wygospodarować kawałek miejsca, to już planuję następne.
Hoduję sobie w donicach na tarasie pomidory i różne zioła, w ogródku są dynie i parę podstawowych warzywek. Nic wielkiego, a jednak to mój ukochany ogród, w którym gniazdują ptaki, fruwają pszczoły i motyle.
Mam serdeczne przywiązanie do moich czworonożnych domowników: dwóch psów, trzech kotów i króliczka miniaturowego, nie licząc rybek w akwarium i w oczku wodnym.
Cieszę się, że trafiłam na forum, bo dzięki niemu dowiedziałam się już mnóstwa ciekawych rzeczy, otrzymałam od wspaniałych ludzi wiele pięknych roślin, co dnia znajduję w Waszych wątkach jakąś inspirację. dziękuję Wam gorąco i liczę na dalszy miły kontakt.
Życzę wszystkim wspaniałego sezonu ogrodowego!