Podniesienie poziomu gruntu wokół starej jabłoni

Drzewa owocowe
Zablokowany
hanibal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2010, o 00:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Podniesienie poziomu gruntu wokół starej jabłoni

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :wit
Moje pytanie związane jest z jabłonią (ok 20 lat), która jako jedyna nie została ścięta podczas prac związanych z budową domu...
Jednak projekt ogrodu zakładał, iż w tym miejscu poziom gruntu zostanie podniesiony o 30cm. Ogród założony został w 2012r. Od tamtego momentu nie zauważyłem żadnych niekorzystnych zmian na drzewie.. Mimo wszystko nie jestem pewien czy taka ilość ziemi (30cm) nie zaszkodzi jabłoni?
Uprzejmie proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o poradę co zrobić dalej?
Czy pozostawić drzewko w takim stanie? Czy może odkopać miejsce wokół pnia do pierwotnego poziomu gruntu? (do tej pory nie widać niekorzystnych zmian na drzewie)
Dziękuję.
kaszmirka
50p
50p
Od: 8 sty 2014, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podniesienie poziomu gruntu wokół starej jabłoni

Post »

Wszystko zależy od tego jaką ziemią został podniesiony poziom gruntu. Skoro od 2012 roku nic się nie dzieje to pewnie jest to ziemia dość lekka dzięki czemu korzenie nie zostały zaduszone. Ja osobiście mimo tego wykopalabym lekkie wglebienie w promieniu około 1-1,5 m od pnia. Niekoniecznie aż 30cm ale 15-20cm.
mamaania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2014, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podniesienie poziomu gruntu wokół starej jabłoni

Post »

Witam,
ja własnie mam taki "przypadek" jabłoni musiałam podnieść grunt o około metr ze względu na budowę oczyszczalni. Drzewka bardzo było mi szkoda wycinać bo owoce są przepyszne. Po trzech latach jabłoń żyje, ma się dobrze troszkę słabiej owocuje ... ale jest.

Pozdrawiam
AniaK
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”