Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie
Ficus microcarpa Moclame - jak pielęgnować,jak rozkrzewić
Ficus microcarpa i ma zdecydowanie za mokro skoro ma taki wilgotny pień. 

Re: Fikus tępy- porady
Przy tak częstym podlewaniu szybko pozbędziesz się tej rośliny. Od października do początku marca wcale się nawozu nie podaje, a co do przesadzania to zależy czy chcesz go prowadzić na bonzai czy nie zależy Ci na jakimś szczególnym wyglądzie. Poczytaj w tej sekcji w temacie Encyklopedia doniczkowych - o fikusach i ich wymaganiach w okresie powegetacyjnym. 

Dzięki, a jak bym chciał z niego zrobic co w stylu bonsai, masz jakieś rady? Bym był wdzięczny ;)
Pozwól by przeschła mu bryła korzeniowa, nie podlewaj teraz jakiś czas, liście możliwe że pofalowane już były a może to być spowodowane wieloma czynnikami, np. nieprawidłowymi warunkami jakie miał nim trafił do ciebie. Świetny materiał na bonzai. 

Ok, dzięki. Mysle zeby jeszcze podrósł trosze i oswoił z nowymi warunkami (domowymi) bo był kupiony pare dni temu z supermarkecie i dopiero zaczne cos działać w kierunku bonsai ;)
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ficus Retusa
Wiele lat hodowałam inne fikusy i one zimą zazwyczaj nie wypuszczały ani jednego listka, natomiast od wiosny do jesieni co rusz to się ukazywał nowy. Przypuszczam, że jak nadejdzie wiosna, to zacznie coś wypuszczać.
Waleria
- redlabell
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2011, o 15:54
No właśnie Ja obcięłam jakiś rok temu i dalej nic 

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
"Nie dawno coś mi odbiło i ucięłam mu kilka gałązek" - sądziłam,że niedawno, to znaczy parę tygodni temu.
Waleria
- redlabell
- 10p - Początkujący
Przepraszam nie jestem precyzyjna . Około roku temu dlatego się martwię. Czy odrośnie czy tak zostanie a jeśli tak zostanie to jak mogę go nie wiem przyciąć lub zatuszować tą dziurę.
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
Ja też mam takiego fikusa, ja przesadziłam go po kupnie bo miał naprawde ciasno zbite korzenie, ale przesadziłam go do niewiele większej doniczki. Wg mnie Twój fikus swoją energię oddał w rozrost korzeni, gdyby miał ciaśniej to energia poszłaby w liście, bo mój w lato miał przyrost.
Ale ja swojego jakoś balam się przyciąć, dlatego mogę się mylić. Od marca zacznij go nawozić, daj znać czy ruszy ;)
Ale ja swojego jakoś balam się przyciąć, dlatego mogę się mylić. Od marca zacznij go nawozić, daj znać czy ruszy ;)
- redlabell
- 10p - Początkujący
Zrobię tak jak napisałaś . Mam nadzieje , że to coś da nie wiem co mi przyszło do głowy by obciąć , myślałam , że lepiej urośnie tzn ładniej a tu nic