oprysk herbicydem o tej porze roku

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

oprysk herbicydem o tej porze roku

Post »

Witam wszystkich :)
Pogoda za oknem sprzyja lekko uśpionej wegetacji roślin, stąd i chwasty nie odpuszczają. Przeglądałem swoją plantację truskawek i mam tam bardzo dużo młodziutkich chwastów, wręcz na gęsto, Trawy zresztą też. I tak mnie zastanawia czy gdybym zastosował teraz herbicydy czy przy tych warunkach weszły by w metabolizm roślin i je zlikwidowały. Próbował ktoś kiedyś coś takiego robić? W teorii minimalna temp. stosowania większości ś.o.r to 5 st., w dzień na słońcu na powierzchni liści tyle może być bo w cieniu jest na plusie z reguły 2-3 st tyle, a w nocy albo zero albo lekko poniżej. No i liście są cały czas wilgotne także tylko drobna kropla i sporo adiuwantów ale to najmniejszy kłopot :)
Czekam na odpowiedzi o ile znajdziecie czas między ubieraniem choinki i oprawianiem karpi :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: oprysk herbicydem o tej porze roku

Post »

Do takich późnych oprysków z tego co kiedyś znalazłem to tylko Roundup,tylko jak osłonisz truskawki?To świństwo jest totalne.
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie no Roundup odpada kompletnie, nawet by mi przez myśl nie przeszło żeby go stosować. Tym bardziej, że truskawki nadal wegetują i pojawiają się młode listki. Np. teraz w cieniu mam 4,5 st ;:oj Chyba spróbuje jak po świętach pogoda się utrzyma. Mogłem jakiś miesiąc temu opryskać to by zadziałał na pewno :?
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chwasty jednoliścienne opryskasz na wiosnę a większość dwuliściennych pewnie i tak umarznie. Chyba jednak nie ma powodu do zmartwienia. No a w przyszłym roku możesz pomysleć o jesiennym zabiegu doglebowym na chwasty.
Pozdrawiam Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”