Cięcie i prowadzenie rajskiej jabłoni, figowiec duży

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p
Od: 27 wrz 2009, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cięcie i prowadzenie rajskiej jabłoni, figowiec duży

Post »

Obrazek

Obrazek

hei :-)
Potrzebuje pomocy w wyprowadzeniu tego drzewka,jest to rajska jablon moim zdaniem najladniejsza z wszystkich odmian.Liscie purpurowe kwiety rozowe i jabluszka bordowe.(odmiana malus coccocinella)Jest posadzone tej jesieni w rabacie z rozami ,ma sluzyc jako dekoracja i jednoczesnie dawac troche cienia,wiec nie moze byc niskie.Nie wiem jak je przyciaczeby nabralo formy.Zosatwic jeden pien czy poprowadzic go na 2? wysokosc na dzisiaj ma okolo 170 cm i w zasadzie byloby dobrze zeby mniej wiecej od tej wysokosci zaczynala sie korona .pomozcieeeeeee ;:138

Mam tez jednego dziwolaga i mialam juz szpadel zeby go wykopac,ale tak jakos sumienie mi nie pozwalalo :lol:

Obrazek

Jest to brzoskwinia ,ktora w zasadzie zawsze miala poskrecane liscie ,i moze dala trzy owoce.ktoregos pieknego dnia ,przyjechal do mnie wujek i nie pytajac sie ucial jej cala korone.Po 3 miesiacach drzewo zaczelo puszczac od dolu,co mam z nia zrobic?Ten pien stary wyciac? Tych odnog nie jest za duzo?Moze lepiej wyciac wszystko niz bawic sie w ratownaie,chociaz przyznaje ze wolalbym ocalic
Odziedziczylam ogrod ,gdzie wiekszosc drzew jest bardzo zaniedbana i musze doprowadzic do porzadku,Jedyne piekne co rosnie po srodku to wieloletni figowiec ,ktory owocuje co roku i da przepyszne owoce,Mysle ze na wiosne przytne mu troche korone
Obrazek
Dziekuje wszystkim chetnym w udzieleniu pomocy Kasia :wit
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cięcie i prowadzenie rajskiej jabloni,figowiec duzy

Post »

A czy na tej brzoskwini wyrosły te pędy z części szlachetnej (zaszczepionej) czy na podkładce ?
Jeśli na szlachetnej to należy zostawić sobie jedną gałązkę ( najlepiej najwyższą i najsilniejszą) oraz prowadzić ją jako drzewko. ten stary przewodnik wyciąć ale nie przy samej gałązce którą będziesz prowadził, tak ze 3-5 cm nad nią.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zrób tak jak mówiłem tylko nie teraz bo jakiś rak bakteryjny się może wdać albo jakaś inna zaraza (jest wilgotno) :wink:
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tej jabłoni bym zostawił 1 przewodnik. Gałązki dolne usunął, nadając formę niskiego drzewa.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chcesz prowadzić tą jabłonkę jako drzewko to zostaw jeden przewodnik (najlepiej ten z tą plakietką) i usuń boczne gałęzie poniżej 50 cm. Z czasem gdy będzie wyższa ucinaj boczne gałęzie, zostaw te które będą powyżej metra. Formuj ją i staraj się osiągnąć taki efekt
Obrazek
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Dziekuje ;:196 ;:196 wam wszystkim za porady.Pawel sliczne te twoje drzewko,widze ze masz tez o kwiatach czerwonych.Wlasnie taki pokroj chce nadac swojemu.Tak patrzac na te moje drzewko to praktycznie musze wyciac wszystko,bo wszystkie galezie odchodza od dolu.Od tego "przewodnika z plakietka" odchodzi nastepna galazka(w pewnym punkcie ten przewodnik sie rozgalezia).Co z nia zrobic? przyciaz o 1/3 ,nagiac?Czubek przewodnika obciac czy jeszcze zostawic?Czy jak jej powycinam tak wszystko to bedzie puszczac pedy boczne?....Boje sie takich radykalnych ciec na malych drzewkach :wink:Oczywiscie te wszystkie manewry wiosna prawda? ;:138 ;:138
Pozdrawiam was wszystkich cieplutko
Kasiaaaaaaaaaa ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ale to nie moje drzewko :wink: . Posłuchaj masz drzewko w którym będziesz wycinać większość gałązek bocznych, prawda? Więc musisz skrócić przewodnik ok. 30-40cm nad ostatnią gałęzią aby drzewko pobudzić do wypuszczania nowych gałęzi bocznych z których będziesz formować koronę. Te gałęzie które ci nie pasują wytnij na wiosnę przy samym przewodniku i zasmaruj rany maścią. Pozostałe odginaj, wyginaj tak aby uformowała ci się ładna koronka ;:108
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Re: Cięcie i prowadzenie rajskiej jabłoni, figowiec duży

Post »

Moge juz ciac? :D U mnie raczej mrozow nie bedzie
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że można już ciąć.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Pokaze rezultaty moich ciec :wink: Krytykujcie jak cos nie tak.Moze cos poprawic? Do sztukowac raczej sie nie da :D

To rajska jablon a raczej tyle co z niej zostalo ;:oj Na poczatku postu jest zdjecie przed cieciem dla porownania.Zostawilam jedna galazke ,zaczyna sie mniej wiecej na wysokosci 60 cm.Obciac ja jeszcze? Przewodnik obcielam okolo 30 cm
Obrazek

Tutaj brzoskwinia .Obcielam pien pozostaly po starym drzewie i wycielam wszystkie pedy,zostawiajac tylko jeden.Boczne galazki odginac do pionu? przyciac je troche?

Obrazek
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli brzoskwinia ma poskręcane liście to jest zarażona kędzieżawością. Na to są opryski. Wiem, że trzeba pryskać bardzo wczesną wiosną i obficie, tak, aby lało się po gałęziach. Nie mam brzoskwini u siebie na działce, ale wiem, co robi mój sąsiad. Ma zawsze urodzaj owoców, a drzewko jest zdrowe.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cate72 bardzo dobrze obcięłaś.
Aisyrk pisze:Jeśli brzoskwinia ma poskręcane liście to jest zarażona kędzieżawością. Na to są opryski. Wiem, że trzeba pryskać bardzo wczesną wiosną i obficie, tak, aby lało się po gałęziach. Nie mam brzoskwini u siebie na działce, ale wiem, co robi mój sąsiad. Ma zawsze urodzaj owoców, a drzewko jest zdrowe.
Dodam tylko że pryskać należy w okresie poprzedzającym pękanie pąków czyli przeważnie wypada to od marca do początku kwietnia. Następny oprysk wykonuje się jesienią, po opadnięciu liści np. Miedzianem 50 WP. Wszystkie opadłe liście wyzbierać z ziemi i usunąć, najlepiej spalić.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Dzięki Pawel :wit Galezie brzoskwini odciagac do pionu?Nie za dlugie sa te boczne? Do opryskow sie szykuje.w dziale brzoskwiniowym wlasnie zadalam pytanie czy to juz czas na oprysk.U mnie znacznie cieplej niz w Polsce. Tutaj stosuje sie potigla bordolese co po polsku bedzie siarczanu miedzi z wodorotlenkiem wapnia.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym poodginał do poziomu i jeśli są to gałęzie mieszane ( a pewnie są ) to skróciłbym za 10 oczkiem.
Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”