Sadzonki Buka i śliwa Ałycza

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Piotr nowicjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lis 2013, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzonki Buka i śliwa Ałycza

Post »

Witam

Mam sporą działkę do ogrodzenia wybrałem Sliwę Ałyczę na żywopłot i Buka z jednej strony .

Teraz sadziłem Buka . Człowiek który mi sprzedawał sadzonki poradził żeby je nawozic mocznikiem .
Kiedy to robic . Teraz jesienią czy czekać na wiosnę ?

Inn sprawa to w zeszłym roku obsadziłem ponad 140 mb śliwą ałyczą . Sadziłem ją jesienią ale nic z obiecanych 80 cm rocznego przyrostu . Rośliny sa małe tylko niektóre wyrosły i wyglądają jako tako większość jest nie wiele większa od sadzonek jakie posadziłem - cud że mają liście ( a w zasadzie miały ) . Może można im jakoś pomóc żeby zaczęły normalnie rosnąc ?
Nawozu mocznika mam 25 kg :D (nie było mniejszych opakowań ) pomyslałem żeby je także podsypać tym nawozem . Tylko tutaj pytanie - czy ich czasem nie zepsuję do końca ?

Bardzo bym prosił o rady . Każda uwaga jest dla mnie cenna - nie mam pojęcia o roślinach i wszystkiego dopiero się uczę
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sadzonki Buka i śliwa Ałycza

Post »

Nawozów azotowych nie stosuje się jesienią, czekaj na wiosnę.
Stosowałeś w tym roku jakieś nawozy?
Piotr nowicjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

nie nic . Miałem nadzieję że będą "bezobsługowe" :/
Piotr nowicjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Może jednak podpowie mi ktoś jak nawozić i czym Ałyczę i Buki ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jak już ruszy na dobre wegetacja to zależne będzie od Ciebie, bo praktycznie obie rośliny są niewymagające. Jednak jeżeli zamierzasz stosować nawozy to :
-naturalne - kompost, dobrze rozłożony obornik albo krowiak jeżeli będziesz miał dostęp do takowych
- sztuczne - z braku laku - Florovit doglebowo- dolistny lejesz po ziemi jak i po liściach. Azofoska też dobra , ale z umiarem lub inny nawóz ogólnego stosowania z azotem, fosforem, potasem, żelazem itp.
Owy ,, Mocznik '' czy jego siostra Saletra to zwiera sam azot, często można przesadzić i popalić rośliny, nawet duże , nie mówiąc już o kilku-kilkunasto cm pająkach wystających z ziemi. poza tym wysoko-azotowe nawozy to tzw, wyganiacze zawierają sam azot. A jak i człowiek nie żyje samym chlebem tak i roślina nie żyje samym azotem.
Wybór należy jednak do Ciebie :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Piotr nowicjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzięki serdeczne :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”