Jak przezimować młode siewki

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak przezimować młode siewki

Post »

Witam , problem jest taki :
około maj-czerwiec posiałem nasiona ślazownika malwowatego i wielosiła do małych "wielodoniczek" ale zostawiłem je w garażu i zapomniałem , potem wyjąłem z garażu zostawiłem tym razem na zewnątrz i znów zapomniałem . ;:223
Tutaj jednak zadziałał czynnik w postaci wody i ciepła i stałem się posiadaczem kilkudziesięciu maluszków które wyrosły .
Są to rośliny które sieją się generalnie same , ale że wyrosły prawie w końcu października to mam pewne obawy czy jednak dotrwają do wiosny . Nigdy wcześniej nie zimowałem tak malutkich siewek - choć te z racji roślin matek powinny być na to przygotowane .
Nie wiem czy je przesadzić do większych doniczek i zadołować , może próbować przetrzymać gdzieś w piwnicy , obecne doniczki są malutkie i obawiam się również o to czy zachowam odpowiednią głównie wilgotność żeby miały co pić ale żeby nie zgniły .
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł na takie maluchy to chętnie skorzystam bo się robi coraz zimniej .... ;:108 a mnie ich szkoda ;:145
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Jak przezimować młode siewki

Post »

Moim zdaniem nic nie przesadzać. Zadołować doniczki w jakimś osłoniętym od wiatru miejscu, przykryć najlepiej stroiszem lub jakimiś łętami, na to ścięta trawa lub zgrabione liście, w marcu odkryć i wszystkie przeżyją pod pierzynką :)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak przezimować młode siewki

Post »

Jako że pasuje odpowiedzieć mi na swoje pytanie więc odpowiadam - roślinki zostały w pojemnikach na calutką zimę - choć mało mroźną- ale znakomicie przeżyły wszystkie i teraz pięknie sobie rosną ... ;:7
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”