wanpno na działce
wanpno na działce
Witam serdecznie jestem od niedawna posiadaczką działki. Chciała bym posypać działkę wapnem tylko proszę mi pomóc. Nie wiem czy mogę sypać wapno na warzywniak i pozostawić do wiosny a następnie skopać oraz czy mogę wysypać wapno pomiędzy truskawki które posadziłam w tym roku wioną i także czy można sypać wapno pomiędzy kwiaty . Bardzo proszę o pomoc. Pytam o to wszystko ponieważ słyszałam ,że jak posypie wapnem to pozbyje się chwastów a kupiłam działkę która była bardzo zachwaszczona i praktycznie od chwili kupna działki cały czas walczę z nimi. Z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam Ewa
- matt55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: wanpno na działce
Sypać wapno można, w odpowiednich ilościach niekiedy to jest wskazane. Jednak wapno stosuje się aby odkwasić glebę. Pierwsze słyszę, że wapnowanie to metoda na chwasty. Może i tak, ale tylko te, które lubią kwaśne podłoże. Pozbędziesz się jednych, wyrosną drugie, a przez zbyt duże ilości nic Ci nie wyrośnie. Z chwastami to najlepiej walczyć mechanicznie 

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli masz glebę lekką to syp dolomit i od razu po rozsypaniu musisz przekopać,jeśli masz glebę cieżką to tylko wapno tlenkowe ,lub budowlane i też od razu przekopać.
Pozdrawiam Adam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeden pan z miasta chciał posadzić kapustę i mi tłumaczył, że jeśli będzie miał krowy, to one wolą perz i kapusta będzie wolna od chwastów. ewas8, może lepiej kupić krowę niż wapnować, aby nie rosły chwasty. A tak na poważnie, jeśli posiejesz np. gorczycę na wiosnę w wolne miejsca gdzie nie planujesz czegoś innego, to za kilka miesięcy ziemia będzie czysta. A teraz jedynie gęsto zasiać żyto, bo trochę późno. Dobrze też jeśli posadzimy rośliny kapustne i wystarczy kilka razy hakować, a ziemia także się odchwaszczy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny