Witam bardzo prosze o pomoc djagnoze i przebieg leczenia . Otóż posiadam 300tuji szmaragdowych malutkich wiekszości z nich jakiś miesiac temy cała zbrunatniała miesiac minoł a one ani nie powracaja do zieleni ani sie nie krusza co jest jeszcze szansa ze nie uschły , końcówki kozeni sa białe co chyba oznacza ze kożen jest zdrowy
Poprawiłam, maksymalny rozmiar zamieszczanych zdjęć to 900/600. Regulamin. /Iwona
Aaa, tak, widzę teraz opadły liść w jednej z doniczek.To nie jest choroba, raczej jakieś błędy w pielęgnacji.Trudno powiedzieć, bo nie wiem w jakich warunkach były, czy były przesadzane, jakie stanowisko miały, czy nie przesuszone, zalane? Wiele czynników ma tu wpływ.Może napisz coś więcej.
Rośliny które są brązowe można spisać na straty. Patrząc na zdjęcia pierwsza rzecz to nadmiar wody (zbyt dużo wody powoduje obumieranie żywotnika trzymanego w pojemniku). Te które uda się uratować proponowałbym ustawić w miejscu w którym będą osłonięte od wiatru, a jeszcze lepiej jeśli doniczki będa wkopane w ziemie tak by zimą osłonić korzenie
witam. z woda nie przesadzałem końcówki korzeni sa białe teraz sobie przypominam ze jakiś czas temu były 2 dni porannych przymrozków i wtedy wiekszości zbrazowiały lecz mineło około 1,5 miesiaca a one sa żywe tylko ze kolor zmieniony. myśle ze jakby usychały to po 1,5 miesiaca by sie sypały