Trochę prądu z wiatru - poradźcie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wisienka82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2011, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trochę prądu z wiatru - poradźcie

Post »

Witam,

chciałabym na działce zamontować coś takiego -Przenośny generator wiatrowy-, mam akurat wysoki słup, na który jest możliwość umieszczenia takiego wiatraczka i myślę, że warto to wykorzystać. Z pewnością jest tutaj ktoś, kto takie rozwiązania stosuje w związku z tym mam pytania:
1. Rozumiem, że do montażu powinnam dzwonić po elektryka? Czy instalacja jest na tyle logiczna, że wystarczy "szwagier złota rączka" ;)
2. Czy taka turbinka zasili dwie żarówki i mały telewizor?
3. Czy to w ogóle jest warte zachodu?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie :uszy

Link usunięto, pomid.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trochę prądu z wiatru - poradźcie

Post »

Z opisu turbinki wynika że to zabawka dla hobbystów.Napisali tam że wystarcza do oświetlenia led.Moc nominalną 75 w osiąga przy wietrze 8 m/s a to jest prawie 29 km/h ,to już jest dobry wiaterek mogący zrywać czapki a 30 m/s to wichura łamiąca drzewa -108 km/h.1500 zł za takie "cacko" to kosmos!Nie wiem gdzie mieszkasz i jakie tam wiatry wieją ale aby to było opłacalne to słup musiałby mieć z 50 metrów wysokości.Interesuję się możliwością uzyskiwania jakiejkolwiek energii z wiatru już od kilku lat i jak na razie nic sensownego nie znalazłem ani nie wymyśliłem poza koniecznością przeprowadzki w bardziej wietrzne miejsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”