Może ktoś mi pomoże zidentyfikować te rośliny, które sfotografowaliśmy z żoną na Krecie. Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje. Z góry bardzo dziękuję
1.

2.

3
.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12
.

13.

Dzięki za informację. Rzeczywiście lepiej byłoby ponumerować, ale jakoś nie przyszło mi to do głowy. Chciałem wkleić te zdjęcia, ale nie umiałem tego zrobić.Waleria pisze:Drugie od końca: oliwka. Szkoda, że nie ponumerowane te zdjęcia.
Przepraszam, ale jak widać jestem całkowitym amatorem i zamiast plumeria napisałem plumenazbysiomysio pisze:Witam ponownie
Wszystkim bardzo dziękuję za informacje i pomoc także przy wklejeniu zdjęć. Co do plumeny to ona rosła w gruncie, a dokładnie rosła w ogrodzie przy prywatnym domu obok naszego hotelu. Jeżeli chodzi o roślinę nr 3 to Bixxx ma rację, że jest to roślina płożąca. Nie znam się na tym kompletnie. być może jest to jakiś miejscowy chwast. Ta roślina rosła na dzikiej plaży przy samym morzu (oddalona o ok. 2m) na podłożu z drobnym żwirkiem. Zarówno owoce jak i liście tej rośliny były mocno kłujące czego doświadczyłem próbując ją unieść.