Cięcie Szampiona i Alwy
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cięcie Szampiona i Alwy
Mam dylemat odnośnie tych dwóch jabłoni posadzonych ubiegłej jesieni.Mają po około 1,8m na podkładkach P14.
Otóż czy da się ciąć efektywnie te jabłonie tak aby średnica wynosiła około 2m? Czy lepiej przesadzić je w inne miejsce i dać rosnąć swobodnie? Ta Alwa wypuściła na przygiętych ubiegłorocznych pędach młode
pędy pionowo w górę i tylko takie.To jakby wilki.Co z tym zrobić? Jeśli obetnę wiosną to nic nie pozostanie.
Otóż czy da się ciąć efektywnie te jabłonie tak aby średnica wynosiła około 2m? Czy lepiej przesadzić je w inne miejsce i dać rosnąć swobodnie? Ta Alwa wypuściła na przygiętych ubiegłorocznych pędach młode
pędy pionowo w górę i tylko takie.To jakby wilki.Co z tym zrobić? Jeśli obetnę wiosną to nic nie pozostanie.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie Szampiona i Alwy
Oczywiście, że się da ;) Trzeba tylko przestrzegać pewnych reguł. Wyobrażam sobie, że Twoje drzewko wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/475 ... 667c2.html W Twoim przypadku należy skracać co roku najniższe piętro na pierwszorocznym pędzie czyli: jak masz gałąź pierwszego piętra 3-4 letnią i ona wypuści dalej młodą gałązkę to przy okazji cięcia zimowego tę młodą gałązkę trzeba skrócić na jakieś 5-10 cm. Górne gałęzie wymieniamy co 2-3 lata pozostawiając czop długości 2-3 cm. Na rysunku pokazałem jak możesz sobie poradzić z "wilkami", które wyrastają z pięter.
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 500p
Dokładnie tak wygląda Alwa. Czyli ,żeby byc pewnym to poproszę cię o potwierdzenie prawidłowego cięcia jak to zrozumiałem.
Konar pierwszego piętro skracam na szerokość 1m,bo tak mi pasuje,a młode wilki ,które teraz wyrosły tnę na 5-10cm. Jeśli na tym konarze w przyszłym roku wyrośnie gałązka poziomo,poszerzając 1-metrowy konar to tniemy ją na 5cm.W przyszłości mozna ten konar przyciąć przed tą wyrośniętą gałązką powracając do szerokości 1m na pierwszym piętrze.
Nie przycinamy natomiast żadnych nowych gałązek wyrastających poziomo na żadnym pietrze.
Przewodnik skracamy 40cm ponad ostatnimi gałązkami,a wysokość ustalamy na poziomie tak ,aby dostać z drabinki,czy jakoś inaczej?
Górę wymieniamy jak piszesz,a pierwsze piętro zostaje na wieki?
Zamierzam opryskać 5% mocznikiem na jesień wszystkie jabłonie.Czy po takim cięciu większe rany smarować ,czy opryskać?
Konar pierwszego piętro skracam na szerokość 1m,bo tak mi pasuje,a młode wilki ,które teraz wyrosły tnę na 5-10cm. Jeśli na tym konarze w przyszłym roku wyrośnie gałązka poziomo,poszerzając 1-metrowy konar to tniemy ją na 5cm.W przyszłości mozna ten konar przyciąć przed tą wyrośniętą gałązką powracając do szerokości 1m na pierwszym piętrze.
Nie przycinamy natomiast żadnych nowych gałązek wyrastających poziomo na żadnym pietrze.
Przewodnik skracamy 40cm ponad ostatnimi gałązkami,a wysokość ustalamy na poziomie tak ,aby dostać z drabinki,czy jakoś inaczej?
Górę wymieniamy jak piszesz,a pierwsze piętro zostaje na wieki?
Zamierzam opryskać 5% mocznikiem na jesień wszystkie jabłonie.Czy po takim cięciu większe rany smarować ,czy opryskać?
-
- 50p
Jeżeli teraz pierwsze piętro masz szersze niż metr to skróć je przy jednorocznym przyroście a ten przyrost skróć na pięć cm. Co do przewodnika to poczekaj jeszcze rok a. dorosnie na te dwa i pół metra i dopiero go skróć na jaką chcesz wysokość. Następnie co roku skracając go na jednorocznym przyroście na 5-10 cm. Wszystkie te zabiegi wykonujemy pod koniec lutego.
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 500p
Jutro wrzucę fotkę z aktualnym stanem. Planowałem skrócić na wiosnę przewodnika ,aby wypuściły w tym miejscu nowe boczne gałązki.
-
- 50p
Proponuję nie skracać przewodnika chyba że nie masz palika. Jak masz palik to wbij go w odległości takiej od drzewka żeby zmieściła się tak stopa (w poprzek).
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 500p
OK. Tak zrobię.Czy takie cięcie można stosować do wszystkich odmian?
-
- 50p
-
- 500p
Trochę nie w temacie ,ale jestem na etapie zakupu na przyszły rok sekatora do cięcia drzewek.
Nie ma tego dużo,ale wybrać Yato itp. , czy firmowy jakiś?
Nie ma tego dużo,ale wybrać Yato itp. , czy firmowy jakiś?
-
- 50p
Zależy czy ma on być do cięcia zimowego czy letniego, ile chcesz kasy przeznaczyć i jak często będziesz z niego korzystać. Wiadomo, że firmowe sekatory są o wiele wiele lepsze niż np. te z lidla czy tesco...
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 500p
Trochę czytam o tym nowym sposobie cięcia na klik i mam teraz wątpliwości z wycinaniem gałęzi z pąkami liściowymi.Jak rozpoznać ,które to i w jakim terminie w takim razie ciąć?
Jak nie w zimie to w maju?
p.s. Coś teraz w tym temacie znalazłem odnośnie dwóch terminów cięcia.W cięciu letnik wycinamy wilki i pędy na których nie ma pąków kwiatowych?
Co do sekatora to amatorskie cięcie kilkunastu drzew.Zastanawiam się czy warto wydać ponad 100zł za sekator przy takim cięciu?
Jak nie w zimie to w maju?
p.s. Coś teraz w tym temacie znalazłem odnośnie dwóch terminów cięcia.W cięciu letnik wycinamy wilki i pędy na których nie ma pąków kwiatowych?
Co do sekatora to amatorskie cięcie kilkunastu drzew.Zastanawiam się czy warto wydać ponad 100zł za sekator przy takim cięciu?