Jaka dawka obornika

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
mleno
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2011, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka dawka obornika

Post »

Witam. W tym roku chcę nawieźć działkę obornikiem bydlęcym. Mam pytanie odnośnie dawki, różne źródła podają mocno odbiegające ilości. Zaznaczam że działka jest dość mocno wyjałowiona, naturalnego nawozu dawno nie widziała. Odliczając trawnik itd., pod uprawą pozostaje ok. 200m2.
Wiem że obornik oprócz zasilenia w składniki pokarmowe poprawia również strukturę gleby.
Obornik, który mam okazję kupić, jest że tak się wyrażę "tegoroczny".
I jeszcze jedno: Co sądzicie o oborniku granulowanym?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Jaka dawka obornika

Post »

Z 4 rozrzutniki na 1 ha czyli u Ciebie to z jeden rozrzutnik nie wiem czy się zmieści :D
A tak już serio to jak chcesz dawkę liczyć to 1t obornika zawiera około 4-4,5kg czystego N + PK itd.
Tutaj dawka nie jest aż tak ważna ile się zmieści tyle daj grunt byś to dobrze na zimę zaorał głęboką orką. Na 5 lat jak tylko trawnik masz spokój bez nawozu używania. Mozesz wzmacniać później nawozami ale jak do pełnego wyjałowienia chcesz doprowadzić to 5 lat spokojnie.

Dobre efekty daje ziemia kompostowa taki kompost z traw kilkuletni jeszcze bogatszy w azot.
Rośliny rolnicze na takiej trawie skoszonej i wywiezionej na jesień na pole po prostu dostają szału wiosną gołym okiem widać gdzie stosuje się zielony nawóz, a gdzie minerał.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas na działce pod warzywa jest przeznaczony zagon (20m x5m) około 100 m2 i wystarcza co roku wóz konny obornika. Na 200 m2 powinien wystarczyć kopiato załadowany wóz ciągnikowy, po rozrzuceniu szybko przyorać, obornik nie może leżeć na polu rozrzucony.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

mleno pisze:W tym roku chcę nawieźć działkę obornikiem bydlęcym. Mam pytanie odnośnie dawki,
Około 400 kg/ ar.
mleno pisze: Zaznaczam że działka jest dość mocno wyjałowiona,
Właśnie. Uwzględniając przeciętny skład świeżego obornika bydlęcego

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy

i faktu niezbyt urodzajnej gleby należy łącznie z obornikiem wprowadzić do gleby nawóz fosforowy. Najlepiej superfosfat wzbogacony . Z obornikiem wprowadzimy fosforu ok 40 mg/l jako P2O5. Przeciętne zapotrzebowanie większości warzyw wynosi 160 mg/l. Trzeba zatem wprowadzić dodatkowo na każdy m2 60 g superfosfatu wzbogaconego. Praktycznie trzeba przed rozrzuceniem obornika albo po rozsiać nawóz równomiernie na całej powierzchni i przykopać/ przyorać / wraz z obornikiem.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 wrz 2013, o 11:59

Post »

Jeśli wolno się podłączyć żeby nie zakładać podobnego tematu . Ogród już na zimę przekopany itd. Ale dzisiaj przy okazji wstąpiłem do ogrodniczego Kupiłem Obornik Bydlęcy Granulowany . Pytanie Czy aby uniknąć przekopywanie jeszcze raz, mogę ten granulat wsypać do beczki z wodą i takim roztworem podlać teren przeznaczony na warzywa ? Dawno nie było tam nic sypane a więc chce troszkę użyźnić podłoże . Ale znów to kopać może lepiej polać :idea:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli ma się wątpliwości postępować należy w odwrotnej kolejności. Najpierw pytać a potem robić.

Bardzo dobre efekty, zwłaszcza na glebach słabych można uzyskać stosując takie nawożenie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=98

Na wiosnę a nie na jesień.

Przy takim nawożeniu nie jest obojętne ile się da nawozu w rzędzie. Podaj mi skład, to powiem Ci ile go należy dać.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zgadzam się ... Pytaj zanim zaczniesz . W tym przypadku działka miała być zlikwidowana ( żonie się nic nie chce ) Kiedy tak zacząłem tam kopać resztki buraków marchewek czy cebuli tak się wkręciłem ze odchwaściłem cały teren dokładnie przekopałem pograbiłem porobiłem główne ścieżki itd. Postanowiłem ze w przyszłym roku to ja się tym zajmę . Tak wiec to był pełen spontan a o nawozie pomyślałem dopiero w sklepie kiedy na opakowaniu przeczytałem ze można stosować na jesień a i cena nie była duża . Tak wiec Kupiłem Obornik bydlęcy granulowany firmy Proplant 10 l Teren przeznaczony na grządki to 10 x10m . Teraz jeszcze troszkę Poczytałem w tym Twój opis nawożenia i jednak dzisiaj to przekopię . Już tyle zrobiłem to i to zrobię .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie chcesz skorzystać z mojej rady - Twój wybór.

Gleba to nie piaskownica, coby kopać w niej non stop.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oczywiście ze chcę nigdzie nie powiedziałem ze nie ......... Powiedziałem ze przekopię bo wszędzie odnośnie tego nawozu tak napisane więc bylem pewny ze I Ty mi tak doradzisz jeśli masz na to inny pomysł dawaj ogród nadal czeka mam czas :) Ps. W składzie nic nie pisze poza obornikiem 100%
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

shadow2525 pisze:Powiedziałem ze przekopię bo wszędzie odnośnie tego nawozu tak napisane
A jak ma być napisane ?. Wiadomo, że obornik ma być przykopany/ przykryty/ .
Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym nawozu na którym nie ma podane składu NPK lecz tylko odkrywczo pisze , że to 100 % obornika . I to prawdą nie jest, bo 100 % obornika jest w oborniku wyrzucanym z obory. Potem skład jego ulega zmianie tak wskutek rozkładu jak i zmiany zawartości wody.

Jeśli więc nie wiadomo jaki jest skład tego granulatu nie ma odpowiedzi na pytanie ile go dać. Z nawożeniem nie ma tak, że się sypnie byle co i byle kiedy i będzie git.

Co masz robić ?. Zadbać o ciepłe buty, bo zima idzie :D , a poważnie, najpierw powiedz jaka to gleba ?. Piasek, glina a może torf ?. Znasz pH tej gleby?. To jest podstawa do rozmowy.
shadow2525
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Teraz to się uśmiałem hahah Buty już mam Pomyślałem o nich wcześniej i to nie byle jakie bo Five Ten Impact 2 :P jeśli komuś coś to mówi hahah
Co do gleby to powiem szczerze ze nigdy tego nie sprawdzałem . Ale na podstawie tego co na ogrodzie fajnie rośnie to jestem skłonny uznać ze gleba jest lekko kwaśna . Wszelkiego rodzaju Thuje Cyprysy rosną pięknie bez żadnego nawożenie i kombinowanie z dodatkami gleby pod iglaki . Do tego dalej idąc takim domowym sposobem to Pojawia się koniczyna szczaw ale też np babka :( Nie jest na bank gliniasta a bardziej lekko piaszczysta i przepuszczalna To Tyle z takiej oceny powiedzmy organoleptycznej . Sprawdziłem sposób na ocet :P i nic się nie pieni co też wskazuje na ziemię kwaśną lub obojętną :) Zajmuję się też akwarystyką i kiedyś zrobiłem taki eksperyment . Preparatem do sprawdzanie pH zbadałem wodę ze słoika gdzie wcześniej wsypałem ziemie z ogrodu . Gdyby była bardzo kwaśna gleba zakwasiłaby wodę ale pH wyszło mi Obojętne . Czy jest to miarodajny test w takim wykorzystaniu nie wiem ale moja wiedza na ten temat pozwał sadzić ze Tak. Myślę ze jest to dość ciekawy sposób . Pewnie sporo tańszy jak jakieś specjalistyczne pomiary To taka ciekawostka może komuś się przyda.
To ze ogród to nie pole manewrów czy piaskownica tez raczej wiem . Ale może powiem od razu ze nie Jestem i nawet nie planuje byc profesjonalnym plantatorem . Oczywiście W tym Przypadku wysłucham rady doświadczonego ogrodnika .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Żeby zakończyć tą dyskusję proponuję zostawić ten granulat do wykorzystania wiosną do nawiezienia rzędowego pomidorów i ogórków, natomiast teraz rozsiać siarczan potasu i superfosfat wzbogacony po całości w ilości 2 kg/ar i przekopać na pół szpadla. Nie zagrabiać.
W przyszłym sezonie pomyśleć wcześniej o poplonie nawozowym, najlepiej z żyta ozimego.
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zformułowanie "poplon nawozowy" skłoniło mnie do zadania pytania. Czy są jakieś badania i wiadomo z nich o ile poplon zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe, konkretnie składikowo,chemicznie?
Pozdrawiam Piotr
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Z treści zadanego pytania wynika, że potrzebne Ci jest nieco wiedzy w tym temacie

https://www.google.pl/#q=zielone+nawozy
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za sugestię, jak widomo wiedzy nigdy dosyć, ale ja pytałem o konkretną rzecz tylko być może mało zrozumiale. Otóż, czy wiadomo konkretnie ile np popularna gorczyca z pobranego 1 kg potasu do swojego wzrostu oddaje do gleby tegoż potasu, np.
Pozdrawiam Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”