To mój pierwszy post, także króciutko się przywitam (bardziej szczegółowo dopiszę w odpowiedniej sekcji

Staliśmy się z moim ślubnym szczęśliwymi posiadaczami działeczki w ROD (300m kw.).
Działeczka była zapuszczona, ale po wstępnym odhaszczaniu pojawiło się to i owo

Chciałabym prosić doświadczonych ogrodomaniaków o konsultację

A to mój wstępny plan prac:
1. Odchwaszczenie między nasadzeniami + wydzielenie obrzeżem części gdzie są thuje/ będą skalniaki. Tam położymy agrowłókninę, zasypiemy korą. Również tam planuję dosadzenie hortensji.
2. Poprawa jakości trawnika - trzeba będzie ostro się tam pobawić w stworzenie sensownej trawy (rozłożone na dwie części: jesień/ wiosna). Aktualnie planujemy oprysk na chwaściory, wertykulację i dosiewki (trawa jest tam jako taka, jest co ratować).
3. Krzaczorki wszystkie są wstępnie przecięte. Ten duży po prawej stronie to prawdopodobnie tawuła japońska, na razie zostanie tak duża dla zapewnienia odrobiny intymności, bo thuje są dopiero metrowe, a tawuła jest ogromna i osłania nas od alejki. Gdy thuje urosną w tym miejscu będzie kompozycja z hortensjami (moimi ukochanymi), różami, funkiami. Jest tam także czerwony berberys (spory, ale zapomniałam namalować).
4. Płotek po prawej stronie, 1m - musi być z racji posiadania psa nadmiernie towarzyskiego

5. Bielimy wisienki (są biedne, ale dajemy im szans do wiosny/ lata - zobaczymy czy uda się je doprowadzić do porządku

Plan tej części ogródka po zmianach - co Wy na to?