Jak nie zaszkodzić cisom?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Jan_Z
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak nie zaszkodzić cisom?

Post »

Witajcie :wit
Kilka lat temu stałem się właścicielem starego, mocno zarośniętego ogrodu. Swoje zmiany zainicjowałem nieśmiało 3 lata temu sadząc 30 małych (20-25 cm) sadzonek jakiejś odmiany cisa z supermarketu. Posadziłem je co 60 cm w odległości 60 cm od płotu. Popełniłem niestety istotny błąd: doły do sadzenia wypełniłem ziemią do iglaków (czyli kwaśną). Potem było już lepiej: w kolejnym roku podlewałem je wodą z rozpuszczonym wapnem co przyjęły pozytywnie, a zeszłej jesieni poszerzyłem pas geowłókniny (do 50 cm) wzdłuż szpaleru zastępując warstwę darni warstwą kompostu co przyjęły entuzjastycznie. Przez ten okres przycinałem je dwa razy do roku (IV i VII) tak o połowę przyrostu. W tym roku była nienormalna pogoda i w kwietniu były pod śniegiem. Nie było wiosennego cięcia.
Dzisiaj zmierzyłem tegoroczne przyrosty: wahają się od 26 do 42 cm !!

W terminie jesień 2013 - jesień 2014 planuję wymianę płotu wzdłuż którego rosną (w odległości 60 cm). Przedtem lub potem chciałbym "przesunąć" cisy tak na 110 cm od płotu i trochę je rozsunąć. Obecnie gałązki sąsiednich krzewów lekko się "dotykają". Cisy rosną 4 sezon i mają obecnie 70-90 cm wysokości.

Trzy pytania:

1. Gdzieś wyczytałem że zbyt żyzna ziemia w przypadku cisa powoduje duże przyrosty, które nie zdążą zdrewnieć do zimy i krzaczorek może przemarznąć. Czy lepiej je zestawić takie długie, czy też mimo późnej pory przyciąć, mając też w perspektywie ich przesadzanie ?

2. Termin prac.
a) najpierw wymienić płot - wiosna 2014 (fundament 120 cm w odległości tylko 60 cm od roślin) i przesadzić je jesienią 2014,

b) czy też przesadzić je już teraz (jesień 2013) i nie narażać na możliwość uszkodzenia przy wymianie ogrodzenia.

3. Odległość roślin: wydaje mi się że moje cisy mają dość rozłożysty pokrój i obecne 60 cm to dla nich ciasno.
Jaką odległość pomiędzy uważacie za odpowiednią ?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Jak nie zaszkodzić cisom?

Post »

Cisy znoszą doskonale przesadzanie. Wg mnie lepiej znoszą je w terminie wiosennym.

Jako, że ma być długa jesień ( podobno) możesz teraz je spróbować przesadzić.
Podaje się, że do końca sierpnia należy sadzić iglaki w miejscach gdzie jest stosunkowo zimno. ( od 6a w dół)
Sytuację masz o tyle komfortową, że spokojnie możesz wykopać z dużą bryłą korzeniową
i przetransportować prawie na miejscu w docelowy dołek.

Ich bryła korzeniowa jest bardzo zwarta, kulista, nie tworzą korzenia głównego.
Gdybyś je jeszcze teraz przesadzał, to ja bym je również przycięła trochę.
Dla bezpieczeństwa, aby nie traciły wiele wody podczas słońca, warto zacienić je siatką cieniującą.
Chroni ona również przed wysuszającym wiatrem.

Odległość, zależy co chcesz z nich mieć. Jeśli żywopłot to raczej gęsto się sadzi.
Szkoda, że nie wiesz co to za odmiana. Niewykluczone, że Hicksii, ale to tylko moje przypuszczenie.
On szybko rośnie i bardzo nadaje się na żywopłot, raczej rośnie kolumnowo.

Jeśli nie będziesz go przesadzał, to już go nie tnij.

Tu jest wątek o cisach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16702
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”