Dziwne kształty marchewek

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dziwne kształty marchewek

Post »

Witam! Ostatnio zebrałem z grządki 3 marchewki. Z bliżej nieznanego mi powodu mają one co najmniej dziwny kształt ;:219 . Ale po kolei: jest to odmiana Amsterdamska, na miejscu grządki, gdzie rosną była niegdyś hałda trawy. Ziemia jest tam więc bardzo żyzna. Na wiosnę dosypałem jeszcze trochę z kompostu. Nie wiem co jest zatem przyczyną ich kształtu :( Też nie mogę pojąć tego, dlaczego buraki i rzodkiewka, jako że są również warzywami korzeniowymi, rosną normalnie, tzn. ich korzenie są takie, jakie powinny być. Reasumując: czy ten kształt marchewek to choroba czy też wpływa na to jakiś inny czynnik? Oto zdjęcie:

Obrazek

Co radzicie?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziwne kształty marchewek

Post »

Witam

Widzę, że Twoją marchew zaatakował nicień guzak północny. Trzeba zmienić korzeniowym baldaszkowym stanowisko, a glebę zdezynfekować np Basamidem.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Dzięki za odpowiedź! :D Przynajmniej wiem, że to nie wina ziemi. A ten środek kiedy zastosować oraz czy jest on zbyt toksyczny dla innych roślin? Może jest jakiś naturalny sposób zniszczenia guzaka?
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam

Istnieje taka możliwość, ale trudno określić jej skuteczność.To współrzędna uprawa aksamitki lub poplonowy wysiew gryki. Opryskiem ekologicznym jest stosowanie /obfite/ gnojówki z wrotyczu - ale tylko gnojówki / napar nieskuteczny. Niezależnie od tego trzeba stosować zmianowanie - wyłączyć rośliny dwuliścienne na ok. 3 lata z tej działki. W następnych latach poplonowo wysiewałbym rośliny zbożowe /bez owsa/ także kukurydzę.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Wielkie dzięki! Jeszcze dziś pojadę po wrotycz. A w ogóle marchewki porażone guzakiem można spożywać?

-- 27 sie 2013, o 08:12 --

Wielkie dzięki! Jeszcze dziś pojadę po wrotycz. A w ogóle marchewki porażone guzakiem można spożywać?
francikrecz
500p
500p

Post »

Przeszkód nie ma. Czy widzisz coś przezroczystego o wielkości 0,1 - 0,5 mm?

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

francikrecz pisze:Czy widzisz coś przezroczystego o wielkości 0,1 - 0,5 mm?
Znaczy jakieś robaczki? Jeśli dobrze pamiętam to gdy wyrywałem w niedziele marchewki przedstawione na zdjęciu nic takiego tam nie było. Ale: wczoraj wyrywałem marchewki z innej części grządki. Te marchewki również nie były zbyt duże, ani takie pokręcone. Aczkolwiek w miejscu gdzie kończy się korzeń, a zaczyna się nać widziałem właśnie jakieś 0,5 mm prawie że przezroczyste, elipsowate robaczki.

Pozdrawiam!
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam

Podajesz kolejnego szkodnika. Może to być bawełnica topolowo - marchwiowa, zimująca na topolach, gdyż mszyca głogowo - marchwiowa, żyjąca w tej części korzenia ma kolor zielony.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

francikrecz pisze:Podajesz kolejnego szkodnika. Może to być bawełnica topolowo - marchwiowa, zimująca na topolach, gdyż mszyca głogowo - marchwiowa, żyjąca w tej części korzenia ma kolor zielony.
Witam!

Hm... ale w moim ogrodzie, ani w pobliżu niego nie rośnie topola. Jednak obok grządki rośnie orzech włoski, wiśnia, maliny.
Jak zwalczyć ów szkodnika? Stawiam raczej na biologiczne środki :wink:

Pozdrawiam!
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam

Usuwając marchew z grządek pozbawiłeś ją tym samym możliwości żerowania, a jej formy uskrzydlone przeniosły się w inne miejsce /np pietruszka, dzikie baldaszkowate/. W przyszłym roku postaraj się o lepszą ochronę warzyw czytając dokładniej Forum, a jest o ekologii b. dużo.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Witam!

Dzięki za pomoc. Masz rację; muszę się więcej dowiedzieć o ochronie i leczeniu roślin :wink: Osobiście praktykuję dość niekonwencjonalne metody leczenia roślin, np. operację etc....

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”