Witam!
Wpadłem na pomysł założenia plantacji malin. Mam do dyspozycji niecałe 0,5 h pola. W mojej okolicy nie ma nigdzie takiej plantacji wiec konkurencji nie będę miał. Jest mały problem nie wiem jak sie za to zabrać, co mi jest potrzebne, ile musze zainwestować i dlatego zarejestrowałem sie tu na forum. Mam nadzieje że mi pomozecie. Obecnie na polu rosną ziemniaki buraki i troche kukurydzy. W tej chwili jestem w holandii, wracam poczzątek listopada i wtedy chciał bym zainwestować, kupić i posadzić sadzonki maliny "polka". I tu moje pytania:
Jak przygotowac do tego czasu pole?
Gdzie kupić sadzonki w małpolsce?
Założenie plantacji malin MAŁOPOLSKIE
Re: Założenie plantacji malin MAŁOPOLSKIE
Ja bym się zastanowił, gdzieś czytałem że wszyscy teraz sadzą maliny na potęgę, za kilka lat ceny skupu mogą polecieć w dół, chociaż z drugiej strony malina to nie aronia i zawsze jacyś amatorzy na kupno się znajdą, osobiście to próbował bym z jeżynami ale pewnie trudniej sprzedać i sadzonki droższe.
Ze sprzedażą w mojej okolicy problemu raczej nie bedzie, bo nie ma u mnie plantacji.
Chce spróbować teraz troche gotówki przywioze i chce zainwestowac
Chce spróbować teraz troche gotówki przywioze i chce zainwestowac
Nie zapominaj, że mamy globalizację, a owoce do nas przyjeżdżają nawet z Chin i Chile, a co dopiero z sąsiedniej gminy..... przejedź się na lokalne rynki i giełdy hurtowe o zbadaj sytuacje.
Co do twoich pytań - takiej wiedzy nie zdobędziesz na amatorskim forum. produkcja a uprawa na działce to raczej dwie różne sprawy, wymagania co do jakości owoców są teraz duże, koszty wysokie i nie można sobie pozwolić na błędy. masz forum na "sadownictwo.com.pl", możesz zaprenumerować "Jagodnik" lub skorzystać z ich portalu. Malina to duży temat, jak wszystko zresztą.
Co do twoich pytań - takiej wiedzy nie zdobędziesz na amatorskim forum. produkcja a uprawa na działce to raczej dwie różne sprawy, wymagania co do jakości owoców są teraz duże, koszty wysokie i nie można sobie pozwolić na błędy. masz forum na "sadownictwo.com.pl", możesz zaprenumerować "Jagodnik" lub skorzystać z ich portalu. Malina to duży temat, jak wszystko zresztą.