Wierzba biała, w. srebrna, w. pospolita (Salix alba )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Wierzba biała, w. srebrna, w. pospolita (Salix alba )

Post »

Czy ktoś z Was próbował poprowadzić wierzbę białą tak, aby powstała z niej wierzba głowiasta? Czy posiada ktoś takie cudo u siebie w ogrodku? Wiem,że to duże drzewo, jednak zastanawiamy się czy nie posadzić je przed oknem, aby w lato dało nam trochę cienia i zasłoniło nas przed sąsiadami (mamy duże okno w kuchni przez które widać połowę naszego domu...). Obawiam się jednynie, że wierzba zabierze całą wodę z gruntu i rośliny przed domem będą słabiej rosły. Co sądzicie o takim pomyśle?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wierzba biała (głowiasta) w ogrodzie

Post »

:roll: to będzie duże drzewo i słusznie zauważyłeś wychla cała wodę wokół swojego okręgu.
Która to strona świata ? Daj zdjęcie jak to tam wygląda .

Ja mam winorośl na pergoli wygiętej w pałąk
Obrazek
osusza mi fundament / a także daje cień i w domu jest chłodniej latem
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Re: Wierzba biała (głowiasta) w ogrodzie

Post »

robertP2 pisze::roll: to będzie duże drzewo i słusznie zauważyłeś wychla cała wodę wokół swojego okręgu.
Która to strona świata ? Daj zdjęcie jak to tam wygląda .
postaram się zrobić jakieś zdjęcie. Bardzo mi się podobają wierzby głowiaste i przychylam się do pomysłu żeby zasadzić jedną przed ogrodzeniem w miejscu w którym nie będzie nam z czasem rzucała cienia na działkę. Ale wciąż pozostaje problem z osłonięciem okna. do ogrodzenia mam 6-8m (nie pamietam dokladnie ile, w kazdym razie minimalna odleglosc dozwolona) i nie chce sadzić tui....cała Polska tonie w tujach. Nie chce też zaciemnić sobie działki całkowicie przed słoncem, dlatego opcja z wierzbami mi sie podobala bo nie stanowiłaby muru, w zime mialabym slonce (drzewo i tak nie mialoby lisci) a w lato dałoby wymarzony cien i dodatkowo zasloniloby nasze okno przed przechodniami. Czy istnieje jakis inny oryginalny pomysł?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”