filtr studzienny i założenie studni pomoc

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
wesolekziom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2013, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

filtr studzienny i założenie studni pomoc

Post »

Witam wszystkich. Mam pytanko do wszystkich gdyż nie wiem co mam działać ze studnią na działce. Chciałem na początku nająć firmę robią to za 1600 zł razem chyba z pompą na prąd. Jednak ostatnio kumpel doradził mi abym kupił filtr studzienny :

Obrazek

coś takiego, i żebym do tego dołączył rurę żeby wkopać to na głębokość ok 4 - 5 metrów na 3,5 jest już u mnie woda.

i do tego podłączyć pompę wodną coś takiego:

Obrazek

i że niby będzie to śmigało... Czy może robił już ktoś coś takiego i czy w ogóle to wypali??? Pozdrawiam i Dzięki za pomoc.
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: filtr studzienny i założenie studni pomoc

Post »

Oczywiście,że ma sens.Taką pompę miałem przez 15 lat.
Obrazek
Na końcu poziomej rury jest pompa, odpowiednio ukryta, aby nie demontować pompy codziennie.
Natomiast w miejsce konewki można podłączyć abisynkę.
pozdrawiam
Kazik
wesolekziom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aha no to ok a czy z takiej pompy jak ja pokazałem na zdjęciu można tez skorzystac? I po prostu myslalem ze z jednej strony wejscie od rury z tego filtra a z drugiej wyjscie na wąż ogrodowy...
wesolekziom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

i czy ma może ktoś taki filtr na sprzedaż?? województwo kujawsko - pomorskie ?
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można prościej.
Ja mam tak:
studnia kręgowa,do studni wpuszczona rura kanalizacyjna fi 200 umocowana centralnie w środku,do rury wpuszczona pompa głębinowa (ma własny filtr i swoje sterowanie, kupujesz całość).ostatni krąg jest równo z poziomem gruntu przykryty betonowym deklem z włazem i zamaskowany żeby pompy ktoś nie ukradł, a rura podłączona do pompy(zwykła niebieska) wyprowadzona jest bokiem pod powierzchnią ziemi i zakończona zwykłym kranikiem.Wkładasz tylko wtyczkę do gniazda,włączasz pompę i podlewasz ile dusza zapragnie.Ja mam pompę o symbolu SKM 100 polskiej firmy (nie podaję nazwy firmy żeby mnie nie prześwięcił admin albo moderator,wpiszesz symbol znajdziesz w necie).Prowadzą sprzedaż internetową i w porównaniu do marketowych cen są bardzo konkurencyjni.
Pompę w razie potrzeby możesz w każdej chwili wyciągnąć i np.wyczyścić filtr.
Moja rura fi 200 jest zakopana jeszcze jakiś 1metr poniżej poziomu studni i ten metr zasypany jest żwirkiem,który dodatkowo filtruje wodę.na tej zasypanej części wokół rury powiercone są otworki,żeby woda miała jak napływać do rury.A pompa wisi w rurze jakieś pół metra nad dnem studni.
Jak masz studnię głębinową to masz prościej.
U mnie to działa od czterech lat i jeszcze nie było wyciągane ani razu.Na razie odpukać bezawaryjnie.I ciśnienie też super.
pozdrawiam ANIA
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”