Czesc,
zwarcam sie do was z prosba o pomoc. Od 3 mieciecy mam jałowce, które zaczeły ostatnio brazowiec w srodku i takze niemaja suche koncówki na czubku. Nie wiem co z tym zrobic. Jałowce sa podlewane prawie codziennie aby sie dobrze ukorzeniły.
Ponizej zdjecia.
nie, jałowce były wykopane z ziemi i workach przesadzone do ogrodu. do kazdego był wykopany dołek ok 60-70cm , nasypana ziemia, woda, później jeszcze podsypane nawozem. Akurat po posadzeniu było dośc wilgotno (deszcze ..) a pozniej deszcze..
Dodam ze mieszkam w lesie i ziemia jest dość cienka tzn jest piasek nie ma gliny .... mam w ogrodzie kilka starych ponad 30 letnich sosen.
Jałowców jest 14 szt, każdy ma okolo 1.8m i niestety każdy ma te brazowe gałezie w srodku. Mam nadzieje ze odchorują swoje i odbija w przyszłym roku. Czubki niestety na większości tez sa suche ... Podlewam je ostatnio z uwagi na pogode codziennie. A moze polewanie tez gałęzi wodą pomoże ?
No nic niestety nie pomoże, ewentualnie cieniowanie.Na urodzie stracą dużo, gdyż starsze jałowce nie znoszą przesadzania, a lanie wody jeszcze dodatkowo im szkodzi, gdyż są raczej sucholubne.Lepiej posadzić młode, bo te raczej już będą się z roku na rok degradować się.