Aerator w plynie

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
pawels416
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aerator w plynie

Post »

Witam
Bedac ostatnio w jednym ze znanych marketow oferujacych zarowno materialy budowlane, wykonczeniowe, jak i ogrodowe natknalem sie na ciekawa rzecz. A mianowicie na aerator w plynie. Wedlug producenta wstarczy podlaczyc do butelki szlauf za pomoca szybkozlaczki i spryskac trawnik. Na pewno nie jest to tak skuteczne jak tradycyjna aeracja, ale produkt mnie zaciekawil. Czy kiedykolwiek kos z Was slyszal o czyms takim? Ktos z tego korzystal? Szukalem w internecie opinii na temat tego produktu, lecz niczego nie znalalem.

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aerator w plynie

Post »

Wiesz do czego stosowany jest Aerator? nie wiem jak płyn może zrobić otwory w ziemi :wink:
pawels416
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:30

Post »

Hehe, jasne ze wiem do czego sluzy aerator :wink: Dlatego napisalem ze na pewno nie jest to tak skuteczne jak tradycyjna aeracja :wink:
Opis producenta: "Aerator w płynie do trawników napowietrza i rewitalizuje trawnik oraz przywraca mu zdrowy wygląd. Gleba staje się lżejsza, mniej zbita i do korzeni szybciej dociera woda, tlen i nawóz. Redukuje w środowisku glebowym chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. Dodatkowo preparat użyźnia glebę. Nowatorski system rozpylania pozwala w łatwy sposób rozprowadzić produkt na trawnik. Wystarczy podłączyć wąż z biezącą wodą do opakowania zaopatrzonego w dozownik z szybkozłączką i spryskać trawnik."

Ale chyba faktycznie nie ma co zawracac sobie glowy takimi "ulepszeniami" :roll:
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jak jest ilość (na jaki areał) i cena tego preparatu?.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Mimo, że wątek nie najświeższy to się dopiszę, bo szukając porad dotyczących pielęgnacji trawnika po zimie trafiłam też na ten aerator w płynie.

W internecie piszą: "Ciekawym, nowym produktem dostępnym w sprzedaży jest też aerator do trawników w płynie firmy Target. Środek ten wykorzystuje się do napowietrzania i rewitalizacji trawników. Po jego użyciu gleba staje się mniej zbita. Do korzeni traw szybciej docierają woda, tlen oraz nawozy. Jedno opakowanie (1 litr płynu) pozwala na wykonanie oprysku na powierzchni 500 mkw. Wystarczy podłączyć butelkę do węża ogrodowego i rozpylać preparat nad murawą."
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,132181, ... wnika.html

Ceneo podaje, że 600ml to koszt rzędu 39zł.

Nie wiem, czy się skusić? Zmieniłam właśnie kosiarkę, czeka mnie rozbudowa, a nie bardzo widzę szansę na zakup aeratora. Zwłaszcza, że mam niewielki trawnik - jakieś 350-400m.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
przeja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2014, o 09:36

Post »

Jest nieco nowszy post o podobnym temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=84825

Mikroorganizmy mogą być alternatywą raczej dla wertykulatora niż areatora, co zresztą zamierzam w tym sezonie testować, choć innego producenta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”