więdnie korona brzozy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

więdnie korona brzozy

Post »

Mam pytanie do fachowców. Od kilku dni więdnie korona brzozy, wisi jak szmata :( , czy powodem może być oprysk randapem wokół drzewa celem eliminacji chwaestów na trawniku czy zrobiony nasyp piachu wokół drzewa w związku z rozpoczętą budową. Tak to wygląda:
Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Re: więdnie korona brzozy

Post »

Gosiu,

Nie widać detali.

1. Jeśli ziemia nawieziona woköł drzewa - koniecznie odsłoń pień, bo się dusi...szczegölnie, jeśli długo jest nie naturalnie obsypane...

2. Roundap przy drzewie...ryzykowna idea... brzoza ma stosunkowo płytki i rozległy system korzeniowy.... roundap działasystemicznie.... jeśli wniknäł w tkanki drzewa to wnim kräży razemz sokami i je truje....nie ma antidotum...

Reasumujäc -jeśli zasypany pień to odsłoń. Jeśli roundap.... czekaj.... może przeżyje tylko odchoruje.... :(
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Olenkazz dziękuje za odpowiedź. Pień jest odkryty. Ten piach leży 1,5 metra od pnia. Czas pokaże. Szkoda mi drzewa :(
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Obejrzyj dokładnie pień, jeżeli nie uszkodziła pnia jakaś maszyna, czy samochód i nie wypływa woda, to myślę, że może to być reakcja liści na słońce po silnych opadach.U mnie na glinie liście niektórych bylin (np. słoneczniczka) w dzień na ostrym słońcu są klapnięte, bo tkanki zawierają dużo wody.
Myślę, że z brzozą, z natury bardzo uwodnioną może być podobnie.Nie umiem dokładnie wytłumaczyć jaka reakcja zachodzi w liściach, musiałby jakiś botanik.
Randap użyty do oprysku na powierzchni nie zrobi krzywdy korzeniom, bo on wnika przez liście.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Sąsiad uważa że przez nasyp piachu niedaleko pnia powoduje brak wody i temu schnie. Ale przecież woda przenika przez piach i sucho raczej tam nie jest. Nie ma żadnych mechanicznych uszkodzeń. Obok brzozy są ok, tylko ta jedna jakaś dziwna.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”