Co posadzić od strony północnej w mchu?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
aniagdansk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2013, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co posadzić od strony północnej w mchu?

Post »

Mieszakm w bloku i mam mały ogródek. od strony północnej jest pas o szerokości ok `1,5 m a długi z 10 m, Przy płocie wysadzone są tuje. Kilka lat próbowałam tam mieć trawę ale to walka z wiatrakami. Rok temu była nawieziona ziemia anwozy itd trawa była teraz po zimie sam mech. Co tam posadzić aby ładnie wyglądało, kwiaty czy inne rosliny które lubia cień.

Fotki z tego ogródka Obrazek Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: co posadzić od strony północnej w mchu?

Post »

Witaj! Jest dużo roślin lubiących stanowiska cieniste :wink: Ja mam maleńki ogródek od płn-zach strony i coś tam rośnie... Nie wiem jaką masz glebę ale pewnie jest wilgotno, skoro pojawił się mech. Jeśli chodzi o trawę, to są mieszanki traw na miejsca cieniste, więc może masz zasiana trawę nieodpowiednią do stanowiska? Trawę z mchem można spróbować też zwapnować w celu usunięcia mchu. Czy ten ogródek jest mocno użytkowany czy tylko ozdobny? Ja osobiście zrezygnowałabym tutaj z trawnika i obsadziła np. funkiami, tawułkami, żurawkami paprociami i innym cieniolubnymi a z krzewów np. hortensje bukietowe czy różaneczniki (wtedy przydałoby się trochę ziemi próchnicznej lub kwaśnej pod te byliny i krzewy). Można też część trawnika zamienić na rośliny zadarniające (pragnia syberyjska,barwinek,kopytnik, jasnota) tylko wtedy nie można byłoby po tym chodzić, albo trzeba byłoby zrobić ścieżkę przez zadarnienie. Jak ma być użytkowany ten ogródek?
aniagdansk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2013, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: co posadzić od strony północnej w mchu?

Post »

Ta część na pierwszym zdjęciu nie jest wcale użytkowana. Jest to wąski pasek przy bloku oddziela tylko od chodnika moje okna. Nikt tam nie chodzi, raz na rok jak przycina sie tuje.Podoba mi sie pomysł z paprociami. Czy chodzi o takie leśne paprocie?Kupuje się je czy z lasu wykopuje? kiedy to sie robi? czy teraz mogę coś wsadzić tam? Myślalam o konwaliach, mam je na działce i bardzie je lubię ale tez nie wiem czy to się uda przenieść i kiedy się przesadza i jak?Te funkie ( teraz sprawdziłam w necie) tez piękne!!!Ja nie znam się wcale na ogrodach ani roslinach teraz kupiłam sobie działeczke ogrodnicza i zaczynam zgłębiać temat wraz ze zglębianiem-kopaniem ziemi hahhaha. Dziękuję Bozunia za odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”