Lilak Meyera się nie rozwija :(

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
zanzara
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2013, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lilak Meyera się nie rozwija :(

Post »

Witam,
Mam na balkonie w dużej donicy Lilak Meyera w formie drzewka. Wydawało się, że przezimował bez szwanku, pojawiły się pąki kwiatów i liści. Urosły na jakieś 2 centymetry i dalej się nie rozwijają :( Tak jakby się zatrzymały w rozwoju i potrzebowały jakiegoś "kopa". Niby nie usychają ale niektóre są trochę klapnięte. Nie zauważyłam żadnych plam, ale te liście i pąki są takie malutkie i niewykształcone. Porównując do tego co było w zeszłym roku kiedy rósł w oczach to szkoda mówić :(
Co to może być? Czy przesadzenie coś by pomogło?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Lilak Meyera się nie rozwija :(

Post »

Trzeba sprawdzić bryłę korzeniową bo w donicy..hm może już tylko korzenie tam są,bez ziemi?
Wyjmij i obejrzyj ją.
Czy dawałaś na start jakiegoś nawozu ? Z azotem może?

Donicowe - tarasowe rośliny,szczególnie stare okazy, wymagają wiosennego przesadzania każdej wiosny do nowej ziemi.
Okrawa się ich bryłę korzeniową ostrym nożem - zmniejsza i uzupełnia donicę nową wartościową ziemią.
Przy wyjątkowo dużych okazach można poprzestać na wymianie wierzchniej warstwy ziemni lub wykrawa się kliny w bryle korzeniowej i uzupełnia np. kompostem ...
zanzara
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2013, o 14:47

Post »

Hmm, nie wiem czy przez rok tak bardzo by się rozrosły te korzenie? Kupiłam go rok temu na wiosnę w małej plastikowej donicy jak to w centrach ogrodniczych. Przesadziłam go do dużej ceramicznej. Fakt, że jest to duży okaz, ma ok 1,7 m. Przy sadzeniu nie dawałam żadnego nawozu tylko drenaż na dnie, potem w trakcie podlałam go parę razy zwykłym nawozem uniwersalnym. Bardzo ładnie się rozwijał, kwitł dwukrotnie.

To było jego pierwsze zimowanie na balkonie. Był dobrze okryty i stał w zacisznym miejscu, widać , ze nie przemarzł ale być może popełniłam jakiś błąd wczesną wiosną za dużo/za mało wody? Podlałam też nawozem uniwersalnym, może to to...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Spokojnie, mój Mayer też powoli się rozwija- w zasadzie to jeszcze więcej gałązek, niż zielonego. A w gruncie od 10 lat.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”