co kupić ze ŚOR do Irlandii?na pomidory oczywiscie ;)

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2010, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co kupić ze ŚOR do Irlandii?na pomidory oczywiscie ;)

Post »

Witam wszystkich pomidorowo zakręconych, mieszkam w Irlandii i od 3 lat usiłuję się dochować swoich pomidorów. Zanim znalazłam to forum usiłowałam dochować się pomidorków wsadzając krzaczki do specjalnych worków z podłożem dla pomidorów, na zewnątrz oczywiście ;). Jak można się domyśleć - kompletna porażka, wielkie krzaczory porosły i to wszystko. Wzeszłym roku dzierżawiłam działkę z tunelem, dzięki forum poszlo lepiej, ale nie za dobrze. Było nas kilku dzierżawców i jak można się domyślić każdy miał inne metody, irlandzkie są najlepsze - wsadź i zostaw, samo urośnie.Skończyło się zarazą u wszystkich, choć moje pomidorki trzymały się dzielnie, szczególnie żółty Ildi. Opryskałam je miksturą Bordoux ( miedzian) i jakoś się nie dały. W tym roku posiałam mnóstwo różnych odmian pomidorów,nasiona były wszystkie z zeszłego roku i o dziwo wszystko wzeszło :). Ok.120 szt !!! Porozdawałam ile się dało ale i tak zostało mi ok.25 krzaczków. Mam nową działkę w tym roku, nie mam tunelu. Kupiłam w Aldim mały namiot foliowy ( 195/150/75) jutro dokupię drugi i zamierzam posadzić tam moje pomidorki w takich dużych torbach materiałowych, przy domu.Mam taki maleńki ogródek za domem i zaciszny ciepły kącik pomiędzy 2 ścianami.Słońce (o ile świeci) jest tam od 10-11 rano do 22. Mieszkam w mieście więc zaraza raczej mi za szybo nie grozi, ale klimat tu taki, że wszystko się może przyplątać. Córka jedzie w czerwcu do Pl i tutaj mam pytanie - podajcie mi proszę jakiś niezbędnik pomidorowy, tzn. co na pewno mi może się tu przydać na choróbska. Zarządziłam sól gorzką ( małe i lekkie) i nie wiem co jeszcze :( musi się mieścić w limicie wagowym. Poradźcie proszę, bo kolejnej porażki nie zdzierżę ;:185
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: co kupić ze ŚOR do Irlandii?na pomidory oczywiscie ;)

Post »

Czyli trzeba preparaty w formie proszku i niewielkim dawkowaniu('wydajne z grama'). Może to być np. Tanos czy Signum- to stosunkowo nowe środki zapobiegawczo-interwencyjne. Na pewno też przyda się stary poczciwy Miedzian(do pierwszych oprysków) i podobnie tradycyjny Ridomil do oprysków przemiennie z pierwszymi dwoma.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dziękuję, miedzian mogę kupić tutaj, to mieszanka Bordoux, o resztę poproszę dziecko :). Tak na marginesie - strasznie mnie dziwi, że w kraju, w którego dziejach zaraza ziemniaczana "wybiła" (czyt.zagłodziła) ok.połowę populacji, nic nie można kupić na nią :(
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oprócz TANOSA i SIgnum, w proszku są jeszcze ACROBAT, MILDEX, CURZATE (obydwa), p- ko szarej pleśni (i po gradobiciu) Topsin (niestety w buteleczce), ale nic o pleśni nie wspominasz. To nie są duże opakowania, można je upchnąć w bocznej kieszeni plecaka lub podręcznej torebki. Nie wszystko przecież zużyjesz, będą na rok następny -odpowiednio przechowane. aha, i porządny opryskiwacz a nie to chińskie badzewie np. tutaj dostępne w marketach. Po jednorazowym użyciu padły mi 4 sztuki po 3.50 USD , kupiłam następny za około 11 USD, też bez rewelacji. Ja opryskiwacze przywiozłam sobie z Polski, jeden malutki 0.5 litra z MAROLEKSU i drugi, ciśnieniowy chyba na 1.5 litra. Do tych kilku pomidorów wystarczy mały, poręczny.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Jezeli tam rosną pokrzywy to nazbieraj i zrób gnojówkę i tym podlewaj oczywiście po rozcieńczeniu,powodzenia :wit
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

gienia1230 pisze:Oprócz TANOSA i SIgnum, w proszku są jeszcze ACROBAT, MILDEX, CURZATE (obydwa), p- ko szarej pleśni (i po gradobiciu) Topsin (niestety w buteleczce), ale nic o pleśni nie wspominasz. To nie są duże opakowania, można je upchnąć w bocznej kieszeni plecaka lub podręcznej torebki. Nie wszystko przecież zużyjesz, będą na rok następny -odpowiednio przechowane. aha, i porządny opryskiwacz a nie to chińskie badzewie np. tutaj dostępne w marketach. Po jednorazowym użyciu padły mi 4 sztuki po 3.50 USD , kupiłam następny za około 11 USD, też bez rewelacji. Ja opryskiwacze przywiozłam sobie z Polski, jeden malutki 0.5 litra z MAROLEKSU i drugi, ciśnieniowy chyba na 1.5 litra. Do tych kilku pomidorów wystarczy mały, poręczny.
Dziękuję Gienia ;:196 , spryskiwaczy w sklepie ci u nas dostatek, pracuję w zoologiczno - ogrodniczym więc jest w czym wybierać, tylko porządnej chemii niet ;). Pokrzywówkę robiłam w zeszłym roku, w tym, ze względu na zapach, dam sobie spokój, pomidory przy domu. Z nawozami organicznymi tu nie najgorzej, nawet są z wodorostów, nie muszę się więc parzyć ;))
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

magdak odbierz sobie maila
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

forumowicz ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”