mały czarny latający robaczek. pomocy!

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
RudaZmijaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2013, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

mały czarny latający robaczek. pomocy!

Post »

Witam, piszę z prośbą o pomoc w związku z plagą małych czarnych latających 'nibyżuczków', które zaścieliły całą elewację mojego domu, ścieżki z płytek, drewno ustawione pod ścianą oraz ściany stodoły. Są strasznie uciążliwe ze względu na to, że latają. Jak tylko wyjdzie się z domu to to wszystko lata wkoło człowieka, siadając na nim. Nie mam pojęcia co to jest.
"Nibyżuczków' jest masa, siedzą na wszystkim, latają, są wielkości 2-3mm. Przed jego śmiercią zrobiłam jednemu sesję zdjęciową, którą załączam do postu. Może ktoś wie, czy to ja mam jakiś problem tylko u siebie na podwórku i muszę je jakoś wytępić, czy te 'nibyżuczki' przechodzą tylko jakiś okres godowy i stwierdziły, że u mnie na podwórku ich seks będzie najowocniejszy? Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję.
Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
yeellooww
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: mały czarny latający robaczek. pomocy!

Post »

Proponuję wybrać się do sklepu ogrodniczego i zapytać o to robactwo. Wydaje mi się ze powinnaś sprawdzić spryskać dookoła domu koło muru środkiem przeciwko szkodnikom ( czasami są to granulki które odstraszają robactwo) słyszałam też o pułapkach , które zakłada się na drzewo z wabiącym zapachem , z której nie będą mogły się wydostać. Odszukaj robaka w jakimś atlasie żebyś wiedziała czym się żywi i co może być przyczyną ich rozwoju.
moniab_1
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 19:21

Post »

Czy na roślinach widać jakieś uszkodzenia np. wygryzione dziurki ? Z daleka podobny do opuchlaka.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ano opuchlak, gnój wyjątkowo gryzący ;:164
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziała takie robaczki na żołtych kwiatach na mleczu dziewannie one nie sa szkonikami ale są uciązliwe. prawdopodobnie zbieraja nektar jak ubierzesz zółtą bluzke to cię obsiądą.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”