Pomidor malinowy - plamy na liściach

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
bahamut24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2013, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomidor malinowy - plamy na liściach

Post »

Witam,
Na moich sadzonkach pomidorów malinowych pokazały się plamy :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czytałem , że może to być porażenie od słońca, pomidorki trzymam jeszcze w domu na oknie , od południowej strony. Słonecznie było może 2-3 dni czy mogło przypalić liście? Wyszukałem też informację , że za dużo podlewane mogą być. Sam już nie wiem co to jest, proszę o pomoc. Na innych sadzonkach liście zaczęły się skręcać
Obrazek

Proszę o odpowiedź lub link gdzie mogę poczytać o tych problemach .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidor malinowy - plamy na liściach

Post »

Spróbuj sam postawić diagnozę : http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz
bahamut24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wyszedł mi niedobór azotu lub za dużo podlewam pomidorki ale czy dobrze postawiłem diagnozę ręki nie dam uciąć :(
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To na pierwszym i czwartym zdjęciu wygląda mi na oparzenie słoneczne - czy nie wystawiłeś je ostatnio na bezpośrednie działanie promieni słonecznych ?
bahamut24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Sadzonki stoją na parapecie wewnątrz mieszkania. W dzień jak świeci słońce to mniej więcej od godz 10 do 18 wali w okno gdzie stoją , jednak w tym roku tak szaro jest , może ze 3 razy od przesadzenia słońce nie było zachmurzone i tak świeciło jak powinno , wiosną :wink: . Czy to starczy aby je przypaliło? Czy zasłaniając rolety do wysokości sadzonek pomogę czy zaszkodzę?
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Witajcie ! Mam pytanie . Czym może być spowodowane żołknięcie liści pomidorów?? To znaczy nie usychają,nie klapnęły , po prostu na listkach takie żółte plamki się robią i chyba to na całe liście się rozrośnię ;( Stoją w szklarni . Jaka może być tego przyczyna ,powiedzcie . ( nie mam zdjęć niestety)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OgrodnikSebek pisze:Czym może być spowodowane żołknięcie liści pomidorów??
Np może są "głodne" .
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

A może być spowodowane zbyt wysoką temp. ?? jak w słońcu grzeje?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
scarleth_dora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2013, o 15:32
Kontakt:

Post »

Witam
na moich sadzonkach pomidorów malinowych i szklarniowych też są takie małe plamki i dolne liście żółkną ... a że uprawiam je w sposób ekologiczny ... nie stosuje żadnych chemicznych oprysków, tym bardziej martwię się ,żę może je coś wząć :|
opryskuję regularnie czosnkiem i mlekiem, podlewam gnojówką z pokrzw ...noi obrywam te chore , dolne liście ... teraz mniej żołkną, a pojawiły się takie malutkie jakby fioletowe plamki :?: co to może być, czy ktos wie ... jak można jeszcze zabezpieczyć te pomidory, bo opryskiwać chemicznie nie zamierzam ... takie działanie jest wg. mnie pozbawione sensu .. przeciez dokładnie takie same pomidory można kupić w warzywniaku . bez cienia zachodu ;:185 ... zresztą co to za przyjemność ... walić chemią, żeby potem to jeść ;:150
AlMelle
Producent chust do noszenia dzieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”