Zakupiłem kilkanaście dni temu Czereśnie Summit,Reginę i Kordię trzymam je w nieogrzewanym pomieszczeniu,staram się utrzymywać temp do 5 stC,woreczki okrywające baloty ponakłuwałem
i umieściłem je do połowy balotów w wodzie we wiadrach,mam tam też dwie no name śliwę i gruszę
zakupione w Liedlu,ponoć holenderskie ale nazwy łacińskie mówią:grusza pospolita,śliwka zwykła...Problem jednak w tym ,że mimo temparatury odpowiedniej czereśnie zaczeły wypuszczać pąki liściowe-przyjrzałem się roslinom w ogrodzie -żadne z nich nie są na takim etapie,dodam ,że jest śnieg więc wysadzanie szybkie nie wchodzi w rachubę.
Już wiele czereśni mi się nie przyjeło,mimo to kupiłem wydawało mi się z lepszego miejsca niż rok temu,trochę mnie wystraszył brak metryczek toteż brak info jaka to podkładka,ale mimo to się skusiłem...
Jeśli by się jakimś cudem przyjeły to muszę do nich dokupić Vana-jest w pobliskiej szkółce ,niestety na podkładce karłowatej-pojemnikowany,czyli jest bardziej wrażliwy na mróz(jestem z pomorskiego).
Tak kombinuję ,że jakbym po wybiciu pąków pojechał do tej szkółki i wybrał najlepszy-były zimą przechowywane prawdopodobnie w tunelu,to może...jeśli przeżył tę zimę to byłby zahartowany..?
Sadzonki w 5st C pączkują...Panika.
- DulfLingren
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 lis 2010, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2013, o 19:23
- Kontakt:
Re: Sadzonki w 5st C pączkują...Panika.
Witaj. Jeżeli to holenderskie drzewka to mają prawo puszczać pąki bo one nie znają zimy
. Wyciągnij drzewka z wody bo zgniją im korzenie. Przykryj korzenie wilgotną szmatką i obsyp śniegiem (podobno pod dostatkiem
) ? to powinno obniżyć temperaturę i wstrzymać ich wegetację. A jak tylko ziemia rozmarznie to trzeba je posadzić.

- DulfLingren
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 lis 2010, o 13:23
Te dwa holenderskie nie wypuszczaja pączków liściowych,natomiast 3 polskie czereśnie tak.
One wszystkie są zabezpieczone balotami czyli ziemią są owinięte korzenie,potem zawinięte taśmą foliową i następnie zalóżony jest woreczek zawiązany u góry.Ponakłuwałem nożem te baloty do ziemi i tak włożyłem do wiader z wodą dochodzaca do połowy balotów,jak wyleję wodę i włożę śniegu do wiader to w temp 5 st C w ciągu kilku godzin ponownie zrobi się woda..poza tym istnieje niebezpieczeństwo przemarznięcia korzeni.
Odleję jednak trochę wody aby tylko spody balotów były nawodnione.
One wszystkie są zabezpieczone balotami czyli ziemią są owinięte korzenie,potem zawinięte taśmą foliową i następnie zalóżony jest woreczek zawiązany u góry.Ponakłuwałem nożem te baloty do ziemi i tak włożyłem do wiader z wodą dochodzaca do połowy balotów,jak wyleję wodę i włożę śniegu do wiader to w temp 5 st C w ciągu kilku godzin ponownie zrobi się woda..poza tym istnieje niebezpieczeństwo przemarznięcia korzeni.
Odleję jednak trochę wody aby tylko spody balotów były nawodnione.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko po co te ceregiele? Lepiej zakupić drzewka w odpowiednim czasie i od razu wysadzić do ziemi.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris