Kompostowanie w niskiej temperaturze

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Mateusz P
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2013, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kompostowanie w niskiej temperaturze

Post »

Witam. :wit Chcę zapytać czy i jak radzicie sobie z kompostowaniem w niższej temperaturze. Cz kompostownik stoi "martwy", czy przez stosowanie zabiegów daje on radę pracować? Chodzi mi o podzielenie się doświadczeniami tj. jakie metody i jak zdają egzamin w praktyce (okrywanie, drobnoustroje etc.).
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Re: Kompostowanie w niskiej temperaturze

Post »

proces kompostowania przebiega również w niskich temperaturach, ale zimą jest on bodajże kilkunastokrotnie mniej wydajny, niż latem. są takie bakterie, hiberfile, które mogą przetrwać w bardzo, bardzo niskich temperaturach, a w zwykłych, zimnych, czują się najlepiej, natomiast źle znoszą temperatury wysokie. ogólnie rozpiętość temperatur jakie mogą wytrzymać drobnoustroje związana jest z obecnością w ich błonach komórkowych odpowiednich fosfolipidów (między innymi, bo także koagulacja białek, czy rozpad struktury dna też ogranicza), jednak wątpliwe, czy ktoś produkuje takie agregaty. jeśli byłyś zainteresowany tematem to musiałbym zajrzeć do książki pt. "Granice życia" bodajże, bo czytałem ją dawno temu, więc tylko pobieżnie pamietam. i choć nie jest to praca z rodzaju agrotechniki, to być może są tam jakieś drobnoustroje wymienione z nazwy. jednak spróbuj wpisać w wyszukiwarkę "bakterie zimnolubne", to znajdziesz pewnie trochę materiałów na ten temat, bo przy wpisaniu "hiberfile" to tylko wyskoczy Ci plik hiberfil. sys (który, notabene, usunąłem niedawno ze swego komputera, aby zwolnić miejsce na dysku - cóż za dziwny przypadek :D ).

pozdrawiam,
jacek
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

wallador pisze:to tylko wyskoczy Ci plik hiberfil. sys (który, notabene, usunąłem niedawno ze swego komputera, aby zwolnić miejsce na dysku - cóż za dziwny przypadek :D ).
:lol:
To teraz musisz uważać, bo jeśli Twój laptop podczas pracy na bateriach przejdzie w tryb hibernacji to już się nie obudzi w tym samym stanie, w którym ,,zasnął". Możesz stracić swoje ostatnie prace.

Ale nie ma znaczenia jeśli wyłączasz komp. poprzez START--->ZAMKNIJ SYSTEM
wallador
50p
50p

Post »

dzięki za ostrzeżenie, ale nie ma obawy :D ; na laptopie hiberfil'a bym nie kasował, przecież :)

pozdrawiam,
jacek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Zimą kompostowanie zachodzi wolniej, ale w poprawnie założonej i pielęgnowanej pryzmie nawet zimą jest tam gorąco i praca wre. :D
wallador
50p
50p

Post »

tak jest faktycznie ;:138 3 lata temu, przy okazji zainteresowania alternatywnymi źródłami energi, natrafiłem na materiały traktujące też o wykorzystywaniu pryzm kompostowych w okresie zimowym do ogrzewania budynków, więc przy odpowiednim doświadczeniu ułożenie takiej pryzmy jest jak najbardziej możliwe. trzeba tylko mieć odpowiednią ilość materiału do kompostowania, zachować zalecane wymiary i co najtrudniejsze dobrze dobrać jej gęstość; w za bardzo ubitej zachodzą procesy gnilne, a w za luźnej przewiewność jest zbyt duża, aby mikroby wytworzyły odpowiednio wysoką temperaturę. swoją, założoną w listopadzie, kiedy zobaczyłem, że niepokojąco zaczyna parować i stwierdziłem, że jest bardzo gorąca (a ustawiona była akurat przy lesie, więc mogłem żywić obawy) za bardzo przewietrzyłem. co prawda dymienie i zagrożenie ustąpiło, ale proces kompostowania ustał także :)

jacek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Z tym ciepłem w środku kompostu to prawda :) Ja całą zimę dojeżdzam na działkę i dorzucam zebrane w domu obierki itp. Kompost mam okryty, na zewnątrz zimno, ale wewnątrz jest cieplej. Nie jest może gorąco, ale gołą ręką czuć lekko bijące ciepełko z 'fabryki' :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Trudno mi w to uwierzyć ..ale cuda się zdarzają
Mateusz P
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za wypowiedzi. :) Co do wykorzystywania ciepła z pryzm to rzeczywiście tak jest. Kolega kiedyś opowiadał mi o znalezionych starych pismach z wyjaśnieniem jak wykonać instalację podgrzewania wody do domu przy wykorzystaniu pryzmy obornika. :wink:
monika pisze:Trudno mi w to uwierzyć ..ale cuda się zdarzają
Dlaczego cuda? (choć fakt- zdarzają się :) ) Kompostowanie w zimie jest jak najbardziej normalne. Pytałem w wątku jedynie o doświadczenia z takowym związane. Pozdrawiam i ciepła wszystkim nam życzę jak najszybciej. :wink:
x-xm-a

Post »

Odniosłam się do tego, co napisała Amanita, zwłaszcza do tej gołej ręki. Jakby jeszcze Amanita powiedziała czym ma okryty i jak duża ta pryzma to wtedy może i bym zmieniła zdanie, kto wie ;:173
Amanita pisze:Z tym ciepłem w środku kompostu to prawda :) Ja całą zimę dojeżdzam na działkę i dorzucam zebrane w domu obierki itp. Kompost mam okryty, na zewnątrz zimno, ale wewnątrz jest cieplej. Nie jest może gorąco, ale gołą ręką czuć lekko bijące ciepełko z 'fabryki' :)
Mateusz P
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

monika pisze:Odniosłam się do tego, co napisała Amanita, zwłaszcza do tej gołej ręki. Jakby jeszcze Amanita powiedziała czym ma okryty i jak duża ta pryzma to wtedy może i bym zmieniła zdanie, kto wie
Tak czy siak na pewno nie chciałem być uszczypliwy. :) Raz jeszcze ciepła życzę. :)
x-xm-a

Post »

Ależ ja to wiem, jesteś raczej dociekliwy :D , nawzajem
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”