zbyt długie korzenie draceny ?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2013, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

zbyt długie korzenie draceny ?

Post »

Witam.
Mam problemem z moją 4-letnią draceną (obrzeżona). Po zakupieniu ładnie rosła. Rok temu została przesadzona do większej doniczki a doniczka stoi w jeszcze szerszej osłonce glinianej. Regularnie była nawożona i systematycznie rosła. Do czasu - jakieś 2 miesiące temu zaczęła jakby słabnąć, liści stawały się wiotkie i wąskie. Przestawiłem do innego pokoju w miejsce jasne ale nie na pełnym słońcu (okno na wschód). Dalej było tak samo i liście zaczęły dodatkowo usychać (brązowe kilkucentymetrowe suche końcówki). Roślinka nie jest "przelana". Jedyna rzecz co mi przychodzi do głowy to to, że od czasu jak dzieją się te rzeczy - korzenie zaczęły wyrastać z doniczki przez dziurkę i luzem sobie leżą w osłonce pod doniczką. Mają teraz długość około 15 cm. Może muszę je uciąć? Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zbyt długie korzenie draceny ?

Post »

Ale po co obcinać, można przesadzić do większej doniczki, zastanawia mnie bardziej co jest powodem osłabienia rośliny, bo wystające korzenie na pewno nie są przyczyną, może stała za blisko grzejnika, mała wilgotność (obsychające końcówki) lub coś ją zaatakowało, przy okazji możesz sprawdzić ziemię, no nie wiem co jeszcze.. nic mi nie przychodzi do głowy, ze zdjęciem było by łatwiej :P
pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

teide112 zamieść zdjęcie całej rośliny i widoku na te przerastające korzenie.
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje za zainteresowanie tematem :)

Poprzednio roślinka stała 1,5 - 2 m od grzejnika, aktualnie stoi około 1 m. Bardzo mało grzejemy jednakże nie nawilżamy pokoju oprócz ręczników na kaloryferze.

Dołączam parę zdjęć. Na zdjęciach dracena jest po obcięciu zeschniętych końcówek liści.

Jeżeli miałbym przesadzać ją do większej doniczki to dać na spód 1 cm drenażu z kermazytu a na to ziemię dla dracen i palm?
(tak wcześniej robiłem - wyczytałem to z netu). A co do korzeni to trzeba je płukać czy po prostu wsadzić z resztką starej ziemi tą całą bryłę korzeniową?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28

Post »

Końcówki liści usychają przez suche powietrze, jeszcze jak stała koło grzejnika to na pewno przez to ma takie końcówki, trzeba ją było też zraszać, przesadź to większej możesz dać drenaż i ziemię do dracen, nie obcinaj korzeni, nie płukaj nie ma takiej potrzeby, jeszcze ziemie z wierzch ściągnij, bo może źle widzę albo pleśń się robi. :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

teide112 ta dracena nie potrzebuje większej doniczki tyle że drenaż jakiś chyba nie bardzo został zrobiony i dlatego przerosła poza doniczkę, wyjmij z donicy lekko obkrusz starą ziemie nie rozwalając bryły korzeniowej, na dno doniczki nasyp 2 cm warstwę keramzytu albo drobnych kamieni, podsyp ziemią dla palm,juk,dracen i posadź ponownie uzupełniając nową ziemia na bokach i z wierzchu. Od kaloryfera z dala. :wink:
teide112
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi :)

Pozdrawiam
kasiakas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2013, o 12:15

Post »

Witam,

mam problem z dracena obrzeżona.
W niedzilę ją przesadziłam do większej doniczki, gdyż z poprzedniej korzenie juz wychodziły...:(
Wczoraj przestawiłam ja w nowe miejsce, przy wschodnim oknie, gdzie do poludnia świecilo słońce i już wczoraj zaobserwowałam 'opadanie'/więdnięcie liści.
Dziś moja dracenka wygląda jeszcze gorzej, gdyz liście jej prawie całkiem oklapły :(
Obawiam się, ze podczas wyjmowania kwiaka ze starej doniczki, uszkodzilam jeden z grubszych korzeni...:(
Czy są jeszcze szanse na uratowanie kwiatka?
dziś ją dodatkowo podlałam, ale nie wygląda jakby pomogło ;(
Ponieważ dracena byla już lekko zabiedzona, ma bardzo długa i cienką nogę zastanawiałam się czy nie powinnam jej obiąć w połowie i wstawic do wody by wypuściła nowe korzenie.... W ten sposob pozbyłabym się części maloatrakcyjnej łodygi i może byłby to sposób na uratowanie kwiatka?
Będę wdzięczna za wszelkie porady :)

pozdrawiam
kasia
Bajka200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 kwie 2013, o 22:41

Post »

Moja dracena ma usychające końcówki w dwóch przypadkach:
1. korzenie przerastają doniczkę (przesadzenie pomaga zawsze)
2. za dużo bezpośredniego słońca (po wyjątkowo ciemnej zimie nagle kilka dni słonecznych załatwiło jej połowę liści, chociaż miejsce ani temperatura nie zmieniły się).

Trzeciego przypadku nie ma, bo nigdy jej nie przelewam.

Ja swoją dracenę (podobnie skrzydłokwiat, ale 10 razy intensywniej podlewany) zawsze na wiosnę muszę przestawić do mocno zaciemnionego pomieszczenia (idealny byłby północny pokój, ale nie posiadam, więc idzie na wschód, gdzie są caly czas zaciągnięte rolety (ale bynajmniej nie na okno!). Inaczej odchoruje za dużo światła jak w banku.
Asia
monisia86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2013, o 21:39

Post »

Witam :)
Może i moja skromna wypowiedź hodowcy-amatora coś wniesie do Twojego wątku :)
Ja akurat jak korzenie wystają,to je obcinam-zazwyczaj robię to bardzo wczesną wiosną.
W moim przypadku taki zabieg jest wręcz "uwielbiany" przez moją dracenkę.Bywa,że straci kilka liści z dolnych partii,ale momentalnie nadrabia to wybujałym "czubem" i soczystością koloru bez brązowych końcówek.Dodam,że przy przycinaniu korzeni i jednoczesnym przesadzaniu używam ziemi uniwersalnej z dodatkiem rozdrobnionych skórek bananowych i pokruszonych skorupek jaj.Taką samą wodą je podlewam (odstaną ze skorupkami).Nie używam innych odżywek.Raz na jakies 2-3 miesiące,kiedy ziemia nieco przeschnie,funduje jej letni prysznic dla oczyszczenia z kurzu i ogólnego spryskania,leje dość obficie z góry słabym strumieniem,po czym zostawiam ją w wannie do pozbycia się nadmiaru wody (na jakąś godzinkę).
Na moje oko wydaje mi się,że roślina się "dusi" w Twojej doniczce i tak naprawdę ziemi w niej jest mało,niemal większość doniczki pokrywają korzenie,więc i składników odżywczych może mieć niewystarczająco.
Co do miejsca-trzymam ją z dala od okna,aczkolwiek jest to pomieszczenie na południowym-zachodzie,więc i światła ma przez większość dnia.
Codziennie wietrzę mieszkanie (również zimą,choćby na kilkanaście minut).
Nie powiem,że brązowe końcówki liści mi się nie zdarzały (głównie w zimie),ale w tym wypadku u mnie zdał egzamin obcinanie ich (wiem,kontrowersyjny zabieg) i zaprzestania podlewania o dzień,dwa dłużej,niż zwykłam to robić w jej przypadku,a nastepnie wróciłam do rytmu.
Jednakże ilu hodowców,tyle opinii.
Sama potrzebuję pomocy z inną draceną (deremeńską),mam nadzieję,że mi z kolei się uda ją odratować :D
Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”