Różanecznik - problemy z uprawą

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Różanecznik - problemy z uprawą

Post »

Witam!
Może ktoś z Was będzie wiedział, co to za krzew? Zdjęcie robione dzisiaj, podobno wcześnie kwitnie, podobno nieraz powtarza kwitnienie, podobno tę wielkość ma od kilku lat - około 0,5 metra:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za krzew?

Post »

Różanecznik:) rośnie w złym miejscu i pewnie gleba nie ta. Strasznie zmarnowany :)
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

A mnie wmawiano magnolię :shock:
Dzięki serdeczne :D
Znaczy, mam ruszyć do tematów różanecznikowych celem dowiedzenie się, jak go ratować?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, widzę ze rośnie w przeciągu... wypadało by go przesadzić w zaciszne miejsce i przygotować glebę :D
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym go nie przesadzała, tylko wyrwała tę trawę z jego korzeni i całego obwodu... Wysypała w to miejsce nieodkwaszonego torfu i przykryła to korą... W lecie podlewaj, jak będzie gorąco... One potrzebują wilgoci... Dobrze mu też zrobi podsypanie nawozem do kwasolubnych...
Jak będziesz usuwać tę trawę, to uważaj bardzo, bo one korzenie mają pod wierzchem i intensywna praca motyką, czy innym sprzętem może je uszkodzić...
Liście ma zdrowe, tylko troszkę jest niedożywiony, ale widzę pąki kwiatowe też nieźle wyglądają więc nie widzę powodu przesadzać...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Popieram opinię Doroty... ten röżanecznik wcale źle nie wygläda.
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

Jak widać, leży jeszcze śnieg, mam więc czas na podjęcie jakichkolwiek ruchów, czytam więc chętnie Wasze wypowiedzi. :D Jasne, że wygodniej mi nie przesadzać, ale jeśli trzeba, to przesadzę.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p

Post »

To nie przesadzaj. Zakładajäc, że fotka jest aktualna to obrazuje krzew w dobrej kondycji. Rododendrony, ktörym jest źle - zwieszajä / pochylajä liście i zwijajä je "w träbkę". Wyglädajä smutno - takie całe do dołu.... (Twöj rodo wygläda na całkiem wesołego). Często liście stajä się matowe...
Jeśli dobrze widzę pod krzewem rośnie mech - a to znak, że podłoże jest kwaśne. Czyli takie, ktöre odpowiada rododendronom.
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże, wg mnie, kwaśne nie jest, bo liście ma jasne, a powinny być ciemniejsze... (nawet jeśli fotka przekłamuje)... Mech rośnie u mnie na trawniku pod Orzechem włoskim, a tam trudno o kwaśną glebę...
Jeśli chodzi o zwijanie liści u Rododendronów, to robią to w skutek mrozu, żeby ograniczyć odparowywanie wody, taka ich forma obrony przed mrozem...
Ale jeśli chodzi o przesadzanie, to swoje zdanie podtrzymuję, nie widzę potrzeby żeby go przesadzać... Chyba, że chcesz go dać w bardziej eksponowane miejsce... Najlepsza pora na przesadzanie, to dopiero po zakończeniu kwitnienia...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p

Post »

Co do kwasowości podłoża i traktowania mchu jako bioindykatora - nie ma co toczyć sporu...pod orzechem pewnie zasadowo a mech jest - jak ro bywa w przyrodzie inne czynniki okazały się być dominujäce dla jego obecności w tym siedlisku. Pehametr da jednoznacznä odpowiedź.

Co do zwijania liści. Oczywiście zjawisko występuje najczęściej z powodu mrozu ( w ramach walki rośliny ze zjawiskiem suszy fizjologicznej). Ale nie tylko. Mechanizm obronny (zwijanie liści - ograniczenie powierzchni parowania, pochylenie liści - zmiana käta padania promieni słonecznych, cel ten sam) może zostać wywołany o każdej porze roku kiedy wystäpi deficyt wody możliwej do pobrania z podłoża. To może być więc reakcja nie tylko na mröz ale i na upał, zbytnie nasłonecznienie, wiatr (oczywiście długotrwałe wysuszanie - stanowisko w przeciägu) - reakcja na jeden mocny bodziec, ale najczęściej na ich kombinację. Może być röwnież świadectwem ogölnej złej kondycji rośliny (z zaburzonymi mechanizmami życiowymi).

Co do koloru liści - nie doszukiwałabym się na siłę (szczegölnie o tej porze roku) zmian chlorotycznych (zwiäzanych z trwałym spadkiem poziomu chlorofilu w tkankach). Nie wiemy co to za odmiana, a przecież sporo röżaneczniköw zmienia okresowo barwę - szczegölnie w naszym klimacie.

Pozdrawiam :lol:
Pozdrawiam
Olenka
Puueblo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2013, o 18:05

Re: Co to za krzew? - Różanecznik

Post »

Witam ! Jestem amatorem ogrodnikiem Różanecznik mi ładnie puszcza ładne pąki tylko połowa liści ładnie zdrowo stoi a część jest opadnięta.I poobrywałem te opadnięte i już tak wyglądające staro liście. Tylko że przy wyłamywaniu liści troche łodyge pouszkadzałem od zewnątrz czy Nic Mu Nie będzie ?? wszystko przez to że nie mogłem nigdzie znaleść odpowiedzi czy można obrywać stare liśćie różanecznika więc pokierowałem się intuicją...a teraz nie mogę przez to spać po nocach... i postanowiłem się zalogować na forum i zadać to pytanie

Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Po liściach widzę, że ma się on całkiem dobrze. Nie wiem skąd te wnioski, że słaby :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

Obrazek
Wczorajsze zdjęcie azalii z pierwszego postu. Na dzisiejszym byłoby widać jeszcze wyściółkowanie korą.
Nie przesadzałam, nawiozłam, przycięłam uschnięte gałęzie.
Dziękuję bardzo za pomoc! :D
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślicznie kwitnie... Jeśli to fotka rośliny z pierwszego postu, to na pewno jest to Rododendron.... Nie Azalia... Wszystko oczywiście rodzina Różanecznik... :)
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p

Post »

Mylą mi się jeszcze te różnice :oops: