O co chodzi z foliami tunelowymi?
O co chodzi z foliami tunelowymi?
Witam!
Jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Zapragnąłem posiadać tunel foliowy. Ale mam problem, który może wydawać się śmieszny.
Są dostępne w sprzedaży folie 2,4,6 sezonowe.
Ile to jest 1 sezon? 1 pora roku? 1 rok?
Jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Zapragnąłem posiadać tunel foliowy. Ale mam problem, który może wydawać się śmieszny.
Są dostępne w sprzedaży folie 2,4,6 sezonowe.
Ile to jest 1 sezon? 1 pora roku? 1 rok?
Moje maleństwa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: O co chodzi z foliami tunelowymi?
W roku są 2 sezony: wiosenny i jesienny. Folia 2 sezonowa teoretycznie powinna wytrzymać 1 rok. W praktyce wytrzymuje dużo dłużej, jeżeli tylko jest porządnie naciągnięta na tunelu i nie trafi się trąba powietrzna.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 paź 2012, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie. A jak się ściągnie folię na zimę to spokojnie jeszcze dłużej pożyje. Folia oczywiście
Z tą sezonowością folii to taki chłyt marketingowy. Jak koś kupuje 2-sezonową i nie orietuje się o co kaman to myśli że ma folię na dwa lata a tu gucio bo (w teorii oczywiście) tylko na jeden rok 

-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym ściąganiem folii na zimę to jest różnie. Jest tu na forum wątek, w którym poruszano ten temat i wychodzi na to, że jednak ściąganie folii na zimę nie wydłuża jej żywotności. W teorii folia starzeje się pod wpływem promieni słonecznych i jeżeli oszczędzimy jej tego słońca w zimie, kiedy w tunelu i tak niczego nie uprawiamy, to powinna wytrzymać dłużej. Niestety w praktyce ilość uszkodzeń mechanicznych powstałych w trakcie ściągania i zakładania skraca jej żywotność. Wszelkie rozdarcia, otarcia, dziury, powodują, że wiatr ma później większe możliwości rozdarcia reszty.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 paź 2012, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i jest temat do polemiki
Ale mam nadzieję że zdrowej i bez skakania do gardeł 
Moim zdaniem (MOIM ZDANIEM
) jeśli ktoś ma tunel pół okrągły to nie uszkodzi folii ściągając ją. Gorzej jeśli to drewniane kanciaki to faktycznie więcej popsuje zdejmując folię niż zaoszczędzi. A tutaj nie koniecznie światło gra aż tak dużą rolę ale zmiany temperatur, w lecie gorąco a w zimie chłód. Więc jeśli zdejmiemy na zimę i schowamy do jakiegoś pomieszczenia o temp powiedzmy dodatniej a nie ujemnej to żywotność folii na pewno się wydłuż.
Tyle z mojego punktu widzenia ale jak sam zauważyłeś od tego jest odpowiedni wątek zatem przepraszam za offa.

Moim zdaniem (MOIM ZDANIEM

Tyle z mojego punktu widzenia ale jak sam zauważyłeś od tego jest odpowiedni wątek zatem przepraszam za offa.