Śniedek,Indyjska cebula przeciwbólowa(Ornithogalum caudatum)
Śniedek,Indyjska cebula przeciwbólowa(Ornithogalum caudatum)
Kilka lat temu dostałam od znajomej z Ukrainy cebulę o ciekawych właściwościach. Po pierwsze rozmnażała się przez cebulki przybyszowe, którymi obrastała mateczna bulwa. Te cebulki nie wyrastały w ziemi, tylko były jakby przyklejone do powierzchni cebuli. Mateczne cebule miały w obwodzie ponad 20 cm. Ale najciekawsze jest to, że cebula ma właściwości przeciwbólowe. Na Ukrainie z tego powodu jest powszechnie hodowana w domach. Jeśli posmarować rozgniecioną łuską bolące miejsce, to zaczyna odczuwać się pieczenie, które po jakimś czasie ustępuje, a wraz z nim mija ból, albo przynajmniej znacząco łagodnieje. Niestety, już nie mam tej cebuli. Czy ktoś z Was wie co to za roślina?
Re: Przeciwbólowa cebula
PLUMI- Fox zidentyfikował bezbłędnie tę cebulę. Mogę powiedzieć, że jej nie próbowałam organoleptycznie, ale mam na to szansę, bo dostalam 2 mikroskopijne cebulki. Jak dasz w googla, to zobaczysz, że jej liście przypominają raczej liście pora niż cebuli.
Pozdrawiam
Bogusia
Pozdrawiam
Bogusia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Ale ta cebula akurat jadalna nie jest. A jeżeli nawet, to tylko raz
Zawiera w dużych ilościach kolchicynę i kolchaminę, a to, poza leczniczymi właściwościami, silne trucizny. Można ją stosować wyłącznie zewnętrznie.

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadza się Mam tą cebulę (kilka szt nawet) dzięki hojności jednej z forumek. Przestrzegała, że mocno trująca.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
U mnie to ona za szybko nie rośnie
a czy mowa tutaj o tym cudaku

Większy rozmiar fotek po kliknięciu na miniaturce. Anna N
a czy mowa tutaj o tym cudaku

Większy rozmiar fotek po kliknięciu na miniaturce. Anna N
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za roślina?
Jeśli ma zgrubienie to prawdopodobnie jest to śniedek Ornithogalum longibracteatum zwany cebulą indyjską.
Kwiaty to resztki Raju.
Dokładnie wygląda tak jak na zdjęciu. Jest strasznie zaniedbana. Została przyniesiona do domu gdzieś zimą w donicy i niebawem zakwitła, chodź to nie jest dla niej termin. Nie wiedziałam co to za roślina więc nawet nie wiedziałam co z nią zrobić i jkaie warunki jej zapewnić...
Może uda się ją jeszcze odratować ?
Wydaję mi się, że może to być ta cebula indyjska:)

Może uda się ją jeszcze odratować ?
Wydaję mi się, że może to być ta cebula indyjska:)

Pomocy
znam już jej nazwę dzięki Plumi.... ale niestety praktycznie żadnych info nie mogę się doszukać na internecie. Jeśli macie jakieś wiadomości na jej temat to poproszę...jakie warunki jej zapewnić i czego wymaga. Jak na razie stoi na balkonie w swojej donicy.

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Moze stać na balkonie,tylko uważaj na przymrozki.Lubi ziemię przepuszczalną,może być nawet podłoże do kaktusów,lubi śłońce,ale jeśli zbyt będzie palące latem może jej przypiec liscie.Podlewaj oszczędnie,jak ziemia w pojemniku przeschnie,bo nie lubi mieć mokro.Tylko nie przesuszaj,bo wejdzie w stan uśpienia.
W sezonie zimowym trzeba ją wprowadzić w stan uśpienia ograniczając do zera podlewanie i mozna ją wtedy przechowywać w chłodzie do wiosny(wytrzyma podobno do -5*c)
Aha i kwitnie własnie od maja do sierpnia.
No,to tyle znalazłam.
Pozdrawiam.
W sezonie zimowym trzeba ją wprowadzić w stan uśpienia ograniczając do zera podlewanie i mozna ją wtedy przechowywać w chłodzie do wiosny(wytrzyma podobno do -5*c)
Aha i kwitnie własnie od maja do sierpnia.
No,to tyle znalazłam.
Pozdrawiam.
Kwiaty to resztki Raju.
Super, bardzo dziękuje:)
Ciekawe czy zakwitnie latem, wątpię w to ale będę czekać. Wychodzi na to że właśnie wtedy kiedy powinna mieć spoczynek, u mnie zakwitła (zimą) bo została przeniesiona do ciepłego pokoju. A teraz to już wiem że w chłodnym ma zimować... Będe próbować ją uratować:)

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Moje cebulki stają się (bardzo powoli) dorosłymi cebulami

Większa ma z boku niewielką grzyweczkę młodziaczka. Pewnie powoli zacznie tworzyć się cebulka przybyszowa
Większa ma z boku niewielką grzyweczkę młodziaczka. Pewnie powoli zacznie tworzyć się cebulka przybyszowa
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śniedek,Indyjska cebula przeciwbólowa(Ornithogalum caudatum)
One na zimę do chłodnego czy raczej ciepły parapecik?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma