Zalesienie działki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zalesienie działki

Post »

Mam spory kawałek ziemi którą dzierżawię znajomemu aby nie stała ona odłogiem i ubożała, od pewnego jednak czasu myślę jak by ją zagospodarować w tych trudnych czasach z wiatrakami mi nie wyszło bo na tym terenie już jest ich przesyt, co do masztów telekomunikacyjnej też ciężko.
Pomyślałem o zasadzeniu tam drzew taka inwestycja na przyszłość, chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z Was na swojej działce, polu sadził drzewa, chciałbym poznać i dowiedzieć się jak to można najlepiej zrobić, skąd tanim kosztem pozyskać drzewka, czy potrzebne są do tego jakieś pozwolenia itp.
Nie wiem jak zacząć i potrzebne mi są po prostu wskazówki takie czysto organizacyjne, będę wdzięczny za każdą udzielona mi pomoc, pzdr.

Wybrałem najbardziej odpowiedni dział do tego myślę, jeżeli nie to proszę o nie kasowanie a przeniesienie go do bardziej odpowiedniego jezeli taki jest, pzdr
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
kamil_os29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2009, o 12:44

Re: Zalesienie działki

Post »

Ja też noszę się z zamiarem zakupu działki z ANR i myślę o posadzeniu czegoś. Na razie miota mną wątpliwość czy jak to już będzie wyrośnięte, nie zmieni się prawo i nie wtopię z całym tym pomysłem. Chciałem aby to była przyszłościowe ulokowanie funduszy, bo ani na koncie oszczędnościowym, ani na złocie, ani kupując i wynajmując mieszkanie już teraz się nie zarobi.
Rozmawiałem ostatnio z jednym człowiekiem, który na ponad 40 ha zakłada plantację hybrydy topoli i wierzby. Nie straszne mu obecne tam bobry, podtopiona połowa działki i kradnący drewno sąsiad... hmm może to ma ręce i nogi?!
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

portugalia pisze:Mam spory kawałek ziemi którą dzierżawię znajomemu aby nie stała ona odłogiem i ubożała, od pewnego jednak czasu myślę jak by ją zagospodarować w tych trudnych czasach z wiatrakami mi nie wyszło bo na tym terenie już jest ich przesyt, co do masztów telekomunikacyjnej też ciężko.
Pomyślałem o zasadzeniu tam drzew taka inwestycja na przyszłość, chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z Was na swojej działce, polu sadził drzewa, chciałbym poznać i dowiedzieć się jak to można najlepiej zrobić, skąd tanim kosztem pozyskać drzewka, czy potrzebne są do tego jakieś pozwolenia itp.
Nie wiem jak zacząć i potrzebne mi są po prostu wskazówki takie czysto organizacyjne, będę wdzięczny za każdą udzielona mi pomoc, pzdr.

Wybrałem najbardziej odpowiedni dział do tego myślę, jeżeli nie to proszę o nie kasowanie a przeniesienie go do bardziej odpowiedniego jezeli taki jest, pzdr
Chciałeś postawić sobie wiatraki i masz??? czyli w grę wchodzi tylko wątek ekonomiczny a nie estetyczny?
Skąd pozyskać drzewka? zależy jakie? po co? czy to maja być rodzime gatunki czy coś jednak innego? Aby coś doradzić przydała by sie wiedza jakie województwa,jak klasa gleby itd.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Wiatraki już stoją u innych w innych rejonach i nie ma większych szans na kolejne ze względu że na jakimś tam obszarze jest tylko przewidziana taka moc z tych wiatraków i więcej się nie da przyjąć.

Estetycznie to mam koło domku i przy drodze tam gdzie jest ogrodzone, ale działka jest długa więc znajomy ja dzierżawi żeby nie stała ugorem. Klasa gleby musiał bym zobaczyć w papiery. Rejon centralny województwo łódzkie.

Kiedyś gdzieś czytałem że ileś lat wstecz czyjś dziadek zasadził las dębowy i któreś tam pokolenie miało z tego konkretną monetę.

Ja po prostu chciałem zasadzić drzewa z przeznaczeniem na opał do kominka i ewentualną później sprzedaż, mi się nie spieszy więc jak by to zasadził to mogło by sobie rosnąć zawsze to jakaś korzyść. Co do drzew to brzoza chyba najbardziej popularna i łatwa do sadzenia no chyba ze się mylę, (tylko czy takich małych drzewek nie zeżrą zające zimą?) dlatego właśnie ten temat żeby coś się dowiedzieć od innych myślących podobnie i chcących coś zmienić.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podaj jaka jest klasa gleby. Jeśli dobra to możesz mieć problem z zalesieniem. Drzewka najtaniej i najlepiej pozyskać ze szkółki Lasów Państwowych. Składasz podanie w nadleśnictwie. Ceny zaczynają się od 6-8 gr i przeważnie nie przekraczają 50gr. Jeśli ziemia jest piaszczysta to w grę praktycznie wchodzi tylko sosna z domieszką brzozy.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Klasa 3 i 4 tego dużo nie jest bo niecały 1h.

Najbardziej co mnie przeraża i nie wiem jak by to było z zającami i późniejsza pielęgnacja bo nie mam żadnych maszyn do tego, typu jakaś wykaszarka żeby wykaszać w pierwszych latach trawy żeby drzewek nie zarastały, ani żadnej pompy żeby je podlewać. Wszystko musiał bym robić ręcznie dlatego chodzi o zminimalizowanie kosztów na sam początek żeby zobaczyć jak by to wyszło.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nikt upraw leśnych nie podlewa :) nawożone też nie są.

Nie wiem w jak dużym ugorze jest pole, ale potrzebna jest głęboka orka + jakiś kultywator. Nie wiem jak dużo zielska tam zalega. Koszt przygotowania pola pod sadzenie 1ha nie powinien przekroczyć 400-500zł. Nie pamiętam dokładnie tabel, ale na 1ha sosny sadzi się 10-12 tys sztuk. Liściastych 6-8 tysięcy. Wiesz jakie tam jest siedlisko oprócz klasy gleby? Ziemia jest piaszczysta czy bardziej gliniasta?
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

twojogrodnik pisze:Nikt upraw leśnych nie podlewa :) nawożone też nie są.

Nie wiem w jak dużym ugorze jest pole, ale potrzebna jest głęboka orka + jakiś kultywator. Nie wiem jak dużo zielska tam zalega. Koszt przygotowania pola pod sadzenie 1ha nie powinien przekroczyć 400-500zł. Nie pamiętam dokładnie tabel, ale na 1ha sosny sadzi się 10-12 tys sztuk. Liściastych 6-8 tysięcy. Wiesz jakie tam jest siedlisko oprócz klasy gleby? Ziemia jest piaszczysta czy bardziej gliniasta?

Chyba nie czytałeś tego tematu od początku, pisałem na samym początku że pole jest wydzierżawione i uprawiane corocznie przez sąsiada (ziemniaki, zboża) więc ziemia jest zaorana i "przewracana" więc można powiedzieć że jest przygotowana do sadzenia.
Ziemia nie jest piaszczysta ani gliniana ale raczej bliżej jej do piaszczystej bez przesady. Umiejscowiona na niewielkim wzniesieniu dlatego też mogłem starać sie o jakieś wiatraki które nie wypaliły.

Pytanie o siedlisko czyli mam rozumieć jakie gatunki zwierząt na tych terenach urzęduje tak?
-Sama działka jest oddalona od miasta w niedalekim jej sąsiedztwie czyli można by powiedzieć że to taka pobliska wieś przy mieście. Zwierzęta jakie da się tam zaobserwować to zające, jakieś kuropatwy myślę że i sarny również.

PS. Masz jakieś ciekawe strony o takim zalesianiu jak i co robić itp. albo wiesz gdzie szukać lub skąd czerpać informacje na ten temat poza forum?
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

A przepraszam, musiałem pominąć kwestie uprawy pola.
Chodziło mi o takie siedlisko
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siedlisko_le%C5%9Bne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Typ_siedliskowy_lasu

Na jego podstawie dobrałbym Ci dokładnie gatunki, ilość, rozstawę i co tam jeszcze chcesz łącznie z projektem uprawy leśnej. Jestem po leśnictwie i pracowałem też jakiś czas w LP :) Bez odpowiedniej wiedzy siedliska nie określisz. Więc najlepiej pojechać do nadleśnictwa. Powinna tam być osoba, która udzieli takich informacji jak siedlisko. Czy i gdzie znajduję się szkółka leśna. Jak napisać podanie o zakup materiału szkółkarskiego. Jeśli nie do nadleśnictwa to do leśniczego.

http://www.geo.uw.edu.pl/UNITS/KOSIZN/p ... iskowe.pdf

Bez określenia siedliska nie dobierzesz odpowiedniego składu gatunkowego. Co za tym idzie nie wykorzystasz w pełni swojego pola. To co jest opracowane przez hodowle lasu to ponad 100 letnie doświadczenia.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

No sklasyfikowanie siedliska będą musiał trochę poczekać bo zajmie mi to trochę czasu ale ze szkółką leśną nie będzie problemu bo takowa jest niedaleko, ale co oni tam maja za sadzonki drzew to nie wiem.

Ile mam czasu na załatwienie tego, chodzi mi tutaj o to kiedy najlepiej załatwiać takie sprawy i kiedy najlepszy okres na takie sadzenie? Jakie są orientacyjne koszta takiego przedsięwzięcia i na co mogą być narażone podczas kilku pierwszych lat, po za grubą że się nie przyjmą?
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Kupując materiał w szkółce leśnej, raczej o jakość samego materiału nie musisz się martwić. Im starsze i dłużej szkółkowane sadzonki tym będą droższe, różnice mogą nie być duże ale przy ilości 10000 tys szt. zrobią kilkaset lub ponad tysiąc złotych różnicy. Najlepiej jakbyś kupił nie młodsze niż 3 latki i gdy będą conajmniej dwa lata szkółkowane. Będą opisane jako 3/2, co znaczy że sadzonka ma 3 lata i dwa lata była szkółkowana. Unikaj sadzonek 2/0 . Są to sadzonki dwuletnie nie szkółkowane. Raczej na tej szkółce mają to co jest sadzone w LP w promieniu 100-200km. Gatunki z niej będą też genetycznie przygotowane na panujący w tej okolicy klimat.

Materiał będzie z odsłoniętym systemem korzeniowym, najczęściej w pęczkach po 50 - 100 szt. Sadzić jak najszybciej, póki ziemia jeszcze jest mokra. Z racji na specyfikę materiału, sadzić najlepiej w bez wietrzne pochmurne dni. Materiał który czeka na sadzenie należy zabezpieczyć przed przesuszeniem korzeni. Szybkość sadzenia zależy od materiału. Im młodszy tym większe prawdopodobieństwo że będzie można sadzić w szpary. Robi się to przyrządem którego nazwy za chiny nie mogę sobie przypomnieć, ale ogólnie przypomina pionowy kilof. Metoda dość szybka.

Na co uważać przez pierwsze lata? Nie wiadomo jakie to będą gatunki, ale np w przypadku jodły, będziesz narażony na zwierzynę dziką. Wierzchołki drzewek trzeba będzie malować repelentem. Choć jodła raczej odpada na gołym odsłoniętym polu. W przypadku sosen należy uważać na okoliczne starsze panie, lubiące ścinać świeże młode przyrosty na nalewkę. Młode rośliny są też bardziej narażone na choroby. Trzeba będzie monitorować występowanie szkodników jak i chorób. W sezonie jeszcze trzeba będzie kosić międzyrzędzia. Od sierpnia lustracje szkodników.
I zasadnicza sprawa która jest robiona najwcześniej. Sprawdza się stan zapędraczenia gleby. Progi dyskwalifikujące dany teren pod uprawę leśną jest dość niski. Robi się to po 15 sierpnia o ile dobrze pamiętam. Jeśli nie śpieszy Ci się z tym zalesianiem i chcesz wszystko dobrze zaplanować. Zrób przedplon pod zaoranie na zielono.

Abyś wyrobił się ze wszystkim w tyk roku, musisz zacząć już działać. Odwiedzić nadleśnictwo. Powiedzą Ci jakie mają gatunki i w jakim wieku. Przeważnie produkują wszystkie gatunki które powinny rosnąć na okolicznych siedliskach. Ale w sprzedaży mają tylko to, co nie jest sadzone przez Lasy Państwowe w danym roku. W nadleśnictwie powinni Ci też pomóc odnośnie siedliska. Jeśli się trafi jakiś kapuściak to chociaż niech siedlisko poda. Jeśli w pobliżu pola nie będzie lasu, to klops, bo nie podciągnie się siedliska pod Twoje pole. Wypadałoby jakiegoś fitosocjologa ściagnąć lub kumatego ogrodnika żeby ocenić glebę. Gatunki sam znajdziesz w instrukcji hodowli lasu. Najlepiej też abyś się zaopatrzył w jakąś książkę odnośnie hodowli lasu, chociażby dla technikó leśnych czy studentów.

Co do wypadnięć jeśli materiał będzie dobry. Dobrze ułoży się pogoda, brak suszy przez najbliższe tygodnie po posadzeniu. Sadzący zrobią to sumiennie. Czyli nie za płytko nie za głęboko, nie będą podwijać korzeni do góry to % wypadnięć nie powinien przekroczyć 5%. Rozstawa w uprawach leśnych jest dość gęsta. Nie sadzi się tego jak w ogrodzie planując czy dane drzewo wrośnie w inny.
W rzędach od 50-60cm do 120cm przeważnie. Między rzędami od ok 100 do 200cm.

Jeśli będzie problem z określeniem stanowiska, to takie gatunki jak sosna czy brzoza są gatunkami pionierskimi. To znaczy że są w stanie urosnąć wszędzie. III i IV klasa ziemi daje dość spory wachlarz. A o plantacji drzewek świątecznych nie myślałeś?
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

No właśnie trzeba by wykaszać "trawsko" co jakiś czas między drzewkami, musiał bym robić to sam tak samo jak i sadzić te drzewka, boje się że nie dał bym rady.
Drzewka świąteczne hmm... raczej nie, sądzę że drewno opałowe i jego sprzedaż była by bardziej dochodowa.
A jakie drzewka są najbardziej a które najmniej narażone na zwierzynę? Chcę uniknąć takiej sytuacje w której zainwestuje w sadzonki a po zimie wszystko będzie poobgryzane itp.
Czy przed sadzeniem należało by spulchnić glebę przeorać i zbronować czy może byc taka jaka jest obecnie czyli po żniwach została przed zimą zaorana. Jak ją najlepiej przygotować.

Napisz coś więcej o tym co miałeś na myśli pisząc "Zrób przedplon pod zaoranie na zielono"?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Jak się przedstawia planowana dochodowość lasu,który można będzie wycinać po 40 latach,
na podstawie zezwolenia na wycinkę?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja się jeszcze wtrącę, że hektar lasu to na podpałkę może być, ale nie na dochód.
Wiem co mówię.
Natomiast z sensem byłoby np: nasadzenie akacji -
1- miododajna
2- bardzo dobre drewno na słupki np do winorośli ( poczytaj sobie w googlach)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Może i dobrze mówisz, ale wtedy trzeba by się już ukierunkować na takie drzewa i na konkretną powiedzmy tzn. produkcje pod słupki do winorośli. Może i to rzeczywiście dochodowe, na pewno o tym poczytam.
Poza tym wydaje mi się że akacja też nie na każdej glebie może być sadzona żeby uzyskać wysokie "plony"
Mi jednak chodzi o to żeby wsadzić te drzewka i niech sobie one rosną lepsze to niż pole stojące ugorem albo 2-3 worki ziemniaków za dzierżawę. Jak to mówią jeść nie woła, może w przyszłości coś z tego będzie na opał, pod wycinkę jeszcze nie wiadomo.
Chcę spróbować i zobaczyć co z tego wyjdzie, a jak jest taka szansa ze ktoś z tego forum może mnie pokierować i poradzić dając swoją wiedzę i doświadczenie to się tylko mogę cieszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”