Wszewłoga górska

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wszewłoga górska

Post »

Witam
Zamówiłem sadzonkę Wszewłogi górskiej , czy ktoś już ma tą roślinkę w swoim ogródku ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszewłoga górska

Post »

Ja mam ale nie w swoim. Nadaje się bardziej do ogródków wiejskich i naturalistycznych.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

W przyszłości jak będę miał własne nasiona mam zamiar zasiać grządkę i uprawiać celem pozyskania korzeni - jak pietruszkę . :wink: Czy nasiona wymagają stratyfikacji , kiedy wysiewać - jesienią czy wiosną ?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znajoma po zebraniu nasion wysiewa je prosto do gruntu i o niej zapomina. Dopytam dokładnie to Ci napisze. Sam jej nigdy nie miałem.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Nie jestem do końca pewna ale ta roślina chyba rośnie wszędzie, po rowach, pastwiskach, łąkach.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

"Wszewłoga górska (niem. Barenwurz, fr. Fenouil des Alpes, ital. Finocchiello) ? Meum athamanticum Jacquin należy do rodziny baldaszkowatych ? Umbelliferae (Apiaceae). W Polsce jest bardzo rzadką rośliną, występującą w Sudetach. "
"Zbiór i suszenie: Korzeń ziela należy zbierać w dni bezdeszczowe i słoneczne. Suszenie w miejscu suchym przewiewnym. Nie zaleca się samodzielnego zbierania wszewłogi górskiej z powodu możliwości pomylenia jej z trującymi gatunkami roślin baldaszkowatych." :shock:
Korzeń jest niedostępny w znanych mi sklepach .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wiosnę zobaczę po liściach, czy to taka sama roślina. Rośnie coś takiego na pastwisku...zwierzęta omijają to z daleka, chyba ktoś mieszankę traw wlepił M z czymś podobnym. Kwiaty też są w kolorze białym.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Specjalnie o nią nie dbam.Rośnie w glebie piaszczystej i w pobliżu skalniaka raczej tak często nie nawadnianego.Wiosną
dostaje trochę obornika granulowanego jak wszystkie rośliny tam rosnące.I tyle.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Anna11 pisze:Na wiosnę zobaczę po liściach, czy to taka sama roślina. Rośnie coś takiego na pastwisku...zwierzęta omijają to z daleka, chyba ktoś mieszankę traw wlepił M z czymś podobnym. Kwiaty też są w kolorze białym.
Możliwe gdyż :
"Była to też cenna roślina pastwiskowa, bowiem wzbudzała wytwarzanie mleka u kóz, krów i owiec, wreszcie pobudzała apetyt u zwierząt i zapobiegała niestrawności oraz wzdęciom. W nadmiernych dawkach, szczególnie w stanie świeżym powodowała zatrucia u zwierząt, dlatego stosowano ją jako dodatek do pasz w niewielkiej ilości, a w runi pastwiska stosowano ją jako wsiewki (zioło pastwiskowe)."
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wiedzieć że coś takiego kiedyś było dodawane do mieszanki traw. Teraz się nie dziwię że kawałek pastwiska był zostawiany prawie nie naruszony.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Nasionka przyleciały , jeszcze tylko wiosna i sieję ! ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

No to życzę sukcesów w wysiewie nasion. Ja tam taka cierpliwa nie jestem i zamówiłam sobie gotowa sadzonkę. Po świętach czekam na dostawę. Bardzo jestem ciekawa tej rośliny. Podobnie jak innej zamówionej- Ferula orientalis.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Też zamówiłem sadzonkę (ostatnią na Allegro ) ale potrzebuję korzonków na nalewkę . 2 lata to nic, na pachnący korzeń fiołkowy (Iris Florentina ) czekam już 4 lata i pewnie jeszcze ze 2 poczekam bo po roku suszenia korzonki jeszcze nie pachną fiołkami . :D

ps. a może wiesz czy nasionka czasem nie wymagają stratyfikacji - jeszcze mógłbym je ulokować w zaspie śniegu
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Ja to akurat nie wiem, ale skoro był to składnik mieszanki pastwiskowej, to możliwe że nie, bo takie mieszanki można wysiewać albo wiosną, albo jesienią. Dla pewności możesz podzielić nasionka na dwie części i jedną część poddać stratyfikacji, a drugą część nie- będzie wtedy wiadomo co i jak.

Ja nabyłam ją dla liści i kwiatu- jako ozdobę, korzeń mnie nie interesuje. :)
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

WacekJ pisze:Nasionka przyleciały , jeszcze tylko wiosna i sieję ! ;:138
Niestety nie wykiełkowały . Gdyby ktoś z posiadaczy tej roślinki zebrał świeże nasionka to chętnie kupię lub wymienię na inne roślinki czy sadzonki - winorośl - goji - złoty wąs - piołuny- pontyjski czy Lambrook Silver .
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”