Granat - ukorzenianie przez odkład powietrzny

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Granat - ukorzenianie przez odkład powietrzny

Post »

Mój zakupiony niedawno krzew granaty puszcza coraz więcej zielonych gałązek. Stoi w dość ciepłym pomieszczeniu na oknie południowym, na tej części parapetu, pod którym nie ma grzejnika:

Obrazek

Postanowiłem w dość prosty sposób rozmnożyć drzewko, wykorzystując do tego odkład powietrzny.
W tym celu wykorzystałem malutką "doniczkę" zrobioną z opakowania po wykałaczkach.
W dnie tej doniczki zrobiłem niewielki otwór, na tyle jednak duży, by móc przewlec przez niego (od dołu) rozwiniętą gałązkę krzewu. Wygląda to tak:

Obrazek

Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby nie połamać delikatnych młodych przyrostów.
Na części pędu, która będzie znajdować się w doniczce uszkodziłem nożem delikatnie korę, a następnie na korę naniosłem ukorzeniacz:

Obrazek

Po posmarowaniu pędu ukorzeniaczem, delikatnie zsunąłem doniczkę na dół, tak aby krawędzie otworu w dnie nie starły warstwy ukorzeniacza. Gdy doniczkę umieściłem na pożądanym miejscu, przymocowałem ją do sąsiednich gałązek zwykłym plastrem opatrunkowym.
Efekt:

Obrazek

Teraz pozostaje już tylko zmniejszenie otworu, poprzez częściowe zalepienie plastrem od wewnątrz oraz delikatne wypełnienie doniczki torfem.

na końcu wygląda to tak:
Obrazek

Celowo zastosowałem doniczkę przeźroczystą, aby móc wizualnie kontrolować, czy w ziemi nie pojawiają się korzonki. Pozostaje teraz tylko utrzymywać właściwą wilgotność podłoża. Doniczka, w której ukorzenia się pęd jest mała i torf może dość szybko przesychać.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Re: Granat - ukorzenianie przez odkład powietrzny

Post »

Super sprawa ale granat za szybko został wybudzony ;)
Mój dopiero został z zimnej piwnicy przeniesiony do ciepłej
Ale rozmnażanie super ;)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Re: Granat - ukorzenianie przez odkład powietrzny

Post »

To nie ja go obudziłem. Taki przyszedł kurierem. Teraz nabrał przynajmniej żywego zielonego koloru. Jak wyciągnąłem go z paczki, młode przyrosty były blade z braku światła.
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”