Przegląd urządzeń spalinowych i nietylko
Przegląd urządzeń spalinowych i nietylko
Witam,
chętnie podpowiem co należy zrobić lub na co zwrócić uwagę przy przeglądzie lub zakupie spalinowych urządzeniach ogrodowych.
chętnie podpowiem co należy zrobić lub na co zwrócić uwagę przy przeglądzie lub zakupie spalinowych urządzeniach ogrodowych.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przegląd urządzeń spalinowych i nietylko
Jeśli masz wiedzę to podziel się tutaj czym należy się kierować przy zakupie na co zwrócić uwagę itp. itd i to samo przy przeglądach. Na pewno nie jeden użytkownik tego forum skorzysta z porad
Ja mam takie pytanie. w sezonie 2012 kupiłem kose spalinowa stihll. Czy jeśli ja będę chciał uruchomić w tym sezonie to będę musiał wykonać jakieś wstępne przygotowania do sezonu ? Kosa była nówka igła ze sklepu. używana była tylko raz poprzedniego sezonu.
Jeśli nie wylałeś paliwa lub wypaliłeś z kosy to wylej(Pamiętajmy że niestety paliwo się starzeje -producenci maszyn mówią że max do 3 miesięcy można trzymać). Kup świeże paliwo, zrób mieszankę 1:50 , ważna jest przekładnia kątowa żeby był w niej smar(jeśli twój Stihl ma śrubę w przekładni, jeśli nie to nic nie rób) i odpalaj.
Moje uwagi przy kosie:
- na koniec sezonu wypalamy paliwo z kosy. Z kanistra wylewamy
- raz w roku smarujemy wałek napędowy(jeśli nie wiecie jak niech to zrobi za was serwis)
- przekładnia kątowa wymaga smarowania
- kanister na paliwo najlepiej atestowany , nie po spryskiwaczach itp
- ważny jest dobór żyłki(grubość) do mocy silnika
Moje uwagi przy kosie:
- na koniec sezonu wypalamy paliwo z kosy. Z kanistra wylewamy
- raz w roku smarujemy wałek napędowy(jeśli nie wiecie jak niech to zrobi za was serwis)
- przekładnia kątowa wymaga smarowania
- kanister na paliwo najlepiej atestowany , nie po spryskiwaczach itp
- ważny jest dobór żyłki(grubość) do mocy silnika