
Na początek:
Gnojówki przygotowuje się następująco :
1 kg świeżych roślin ( ostatecznie suszonych 200g) zalewa się 10 litrami wody . Fermentacja trwa 2-3 tygodnie . Należy często mieszać roztwór , by fermentacja zachodziła w warunkach tlenowych . Preparat jest gotowy , jeżeli podczas mieszania się nie pieni . Dodanie do roztworu 500 g mielonego dolomitu lub 6 kropli wyciągu z kwiatów kozła lekarskiego ( waleriany ) osłabi nieprzyjemny zapach.
Z pokrzywy ? rośliny zbiera się przed kwitnieniem . Gnojówka z pokrzywy jest bardzo bogata w składniki mineralne , dobrze przyswajalne przez rośliny ( azot, fosfor ,potas , wapń , magnez i żelazo). Można ją stosować przez cały sezon w stężeniu 1:10 do podlewania gleby i w stężeniu 1:20 do oprysku roślin .
Ze skrzypu ? gnojówkę sporządza się z roślin zebranych w ciągu całego okresu wegetacji, choć najlepiej jest je ścinać od czerwca do lipca. Stężenie do podlewania gleby i oprysku roślin wynosi 1:5. Gnojówka ze skrzypu dostarcza krzemu, wapnia, siarki, potasu i magnezu. Uodparnia też rośliny i zwalcza choroby grzybowe: mączniaki ( prawdziwy i rzekomy), rdzę, szarą pleśń i kędzierzawość brzoskwini.
Z mniszka ? zbiera się kwitnące ziele od kwietnia do sierpnia. Gnojówkę stosuje się bez rozcieńczania do podlewania gleby, natomiast do oprysku roślin stosuje się nierozcieńczony wyciąg (1,5 kg mniszka na 10 l wody). Przyspiesza wzrost roślin oraz tworzenie się próchnicy w glebie.