obliczanie pożywki, (skład, ilość, rodzaj nawozów)

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
davidoff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2013, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

obliczanie pożywki, (skład, ilość, rodzaj nawozów)

Post »

cześć wszystkim. Mam nie mały kłopot - potrafi ktoś rozgryźć tabelki poniżej ? ja siedze w domu nad tym sporo czasu i ...postanowiłem zapytać fachowców.

Obrazek

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: obliczanie pożywki, (skład, ilość, rodzaj nawozów)

Post »

Pytanie zasadnicze

Czy wymienione w obliczeniach saletra wapniowa, saletra potasowa czy siarczan potasu to maja być czyste związki chemiczne czy też ogólnodostępne nawozy. Pytam bo w zależności co sie przyjmie wyniki są różne.

I uwaga

Bądź obecny na forum bo pytań może być więcej.

Jestem gotów przeliczyć Ci te nawozy do fertygacji ale nie gwarantuję, że wszystko. Tak, że od siebie chyba też będziesz musiał coś dołożyć :D
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Nie bardzo wiem, gdzie zadać to pytanie, dlatego pytam tutaj.

Czy mogę zastosować posypowo saletrę potasową pod krzewy owocowe i ozdobne? Mam duże niedobory potasu w ziemi (102 mg/l). Siarczan potasu mi się skoczył, a od kilku lat przechowuję paczkę saletry potasowej. Myślałem o zastosowaniu niewielkiej startowej dawki (ok. 1,5 kg na 100 m2).
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Azot szybko wypłucze Ci deszcz. Lepiej zastosować dolistnie. Azot wchłania się błyskawicznie a potas też dość szybko.

W ub roku wysypałem pod porzeczke białą i agrest resztę podłoża z rozsad i bardzo dobrze to krzewom zrobiło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”