Nie za bardzo wiem o jakim storczyku piszesz.
Każdy storczyk, ma inny cykl i trzeba sobie go rozpisać /od kwitnienia w tył

/.
Producenci (wbrew pozorom), nie mają w swej praktyce takiego celu, aby zaburzać cykl.
Natomiast metoda uprzemysłowiona umożliwia sterowanie fazami - tak, aby produkt finalny milionów partii
tego samego rodzaju storczyków kwitł równocześnie na termin.
Jest to regulacja, mogąca dać w efekcie
tylko lekkie przyspieszenie biologicznego cyklu.
Nie ma obaw.....w uprawie domowej przy dobrej pielęgnacji storczyki, wrócą do normy.
Nie dysponujemy żadnym skutecznym regulatorem poza...własną wiedzą .
Inna sprawa, którą musisz brać pod uwagę,że to::
1/są Phalaenopsis zimowego kwitnienia oraz inne

wiosenno - letniego
Dendrobium - obydwie grupy hybryd są zimowo-wiosenne( choć zależy skąd jest materiał " startowy"
Podobnie cambria ,ale wśród grupy ...wiele potrafi kwitnąć w każdej porze a nawet dwukrotnie w roku./zależy od rodowodu krzyżówki/
Zakresy/przedział czasowy kwitnienia są dość elastyczne w uprawie producenta .
Inne grupy storczyków też trzeba indywidualnie rozważać.
2/są storczyki które mają okres spoczynku /gł.sympodialne i takie co nie mają-monopodialne /Phalaenopsis,Vanda /
ale ! wszystkie maja zimę u nas !
3/Okres jesienno-zimowy naturalnie spowalnia wegetację dla wszystkich hodowanych w pomieszczeniach..
-i pewnie 100 innych czynników może decydować.
Stąd....każdy "amator

uprawca", musi sam wg własnych warunków w mieszkaniu ,wypracować metodę pielęgnacji każdego storczyka -tu sztywnych reguł/receptur nie ma. I... na szczęście !
To, wszystko trzeba brać pod uwagę, chcąc prostować ten rytm biologiczny roślin.
Paweł pisze:. Póki co bez żadnego przygotowania trzy storczyki zakwitły mi już drugi raz, ale to może wg. zasady że "gupi ma zawsze szczęście"

?
- to się udało i inna zasady panują

poszło z rozpędu, z zapasów i braku nadopiekuńczości.
Ostatnie ważne ;nie mniej wzbogacanie wiedzy .. b.pożądane

.
Myślę,że wyjaśniłam trochę zgłaszane wątpliwości.
Pozdrawiam JOVANKA