Figowiec beniamiński

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
joasia21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sie 2012, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Figowiec beniamiński

Post »

Witam.
Mam problem z moim beniaminkiem. Ostatnio zrzuca listki. :( Nie są one żółte, ani brązowe tylko zdrowe, zielone.... Nie przesadzałam go ostatnio, ani nie zmieniałam mu miejsca. Podlewam go tak jak zwykle. Nie wiem co robić... Proszę Was o rady. :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Figowiec beniamiński

Post »

Może mieć wpływ ogrzewanie, a tym samym bardziej suche powietrze w pomieszczeniu. Coś z wodą na kaloryfer, oprysk.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ogrzewanie nie czyni aż takich szkód.Nie może mieć zimą stale wilgotnego podłoża, wtedy zrzuca właśnie zielone liście. Dlatego przesadzając go trzeba użyć tylko niewiele wiekszej doniczki, bo za dużo wilgotnej ziemi wokół bryły korzeniowej powoduje później zbyt długie zatrzymywanie, szkodliwej zimą wilgoci.Musi mieć też bardzo jasne stanowisko, najlepiej południowe, lekką ziemię z domieszką piasku.

Swojego wielkiego beniamina mam ponad 20 lat, przesadzam go bardzo rzadko, ale zawsze do plastikowej, niewiele większej doniczki i wkładam do większej ceramicznej by był bardziej stabilny.Liści troche zimą zrzuca, ale wcześniej żółkną.To normalne zjawisko powodowane małą ilością światła, na wiosnę się normuje, bynajmniej tak u mnie zawsze było.Stare okazy jednak i latem tracą coś liści.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”